Erhvervsstyrelsen har på opfordring af AutoBranchen Danmark uddybet reglerne for, hvornår autobranchens virksomheder kan søge om kompensation for faste omkostninger.
AutoBranchen Danmark blev kontaktet af et medlem, der ikke kunne få et klart svar på, om bilhandlere er berettet til at modtage kompensation for leasingbiler (demobiler, værkstedsbiler og fri bil til medarbejdere). AutoBranchen Danmark har sammen med Dansk Erhverv fået Erhvervsstyrelsen til at uddybe reglerne:
Kan bilforhandlere, værksteder og lignende virksomheder modtage kompensation for faste omkostninger for leasingbiler, der benyttes til driftsopgaver i virksomheden – fx demobiler og kundebiler (lånebiler i forbindelse med værkstedsbesøg)?
Erhvervsstyrelsens svar er, at det afhænger af indholdet af den konkrete aftale mellem selskabet og leverandøren af bilen. En demobil leases ofte for at fremme salg, men selve bilen sælges typisk også før eller siden. Selvom aftalen kaldes leasing, ses det regnskabsmæssigt som enten et finansieret varekøb, hvor bilen indgår på varelager, eller som et konsignationslager, hvor risici mv. relateret til bilen ligger hos leverandøren. Der skal her indledningsvist foretages en vurdering af aftalen: Fx hvem der ejer bilen, hvem har ejendomsret, hvem forsikrer, hvem løber risici, og hvad hvis bilen ikke sælges, hvem hænger så på den? Er det tale om konsignation, ses den løbende ydelse som et forudbetalt varekøb med et markedsføringselement. Markedsføring er som udgangspunkt ikke kompensationsberettiget, men kan anses som en fast omkostning, hvis der forud for kompensationsperioden er indgået en aftale, der er uopsigelig i kompensationsperioden. Er der derimod tale om et lånefinansieret køb, består ydelsen dels af en rente og dels af et afdrag. I så fald er renten er kompensationsberettiget under faste omkostninger, mens afdraget ikke er det.
Kan bilforhandlere, værksteder og lignende virksomheder søge kompensation jf. ordningen om kompensation for faste omkostninger for leasingbiler, der benyttes til fri bil til medarbejdere i virksomheden?
Der ydes ikke kompensation for omkostninger til leasingbiler, der benyttes til fri bil til medarbejdere i virksomheden. Leasingydelser, der er relateret til biler til ansatte, anses for personaleomkostninger, der ikke er kompensationsberettiget under ordningen for faste omkostninger.
Jurist hos AutoBranchen Danmark Ida Nynne Daarbak Jensen opfordrer ansøgerne til at være meget grundige i deres ansøgning.
”Man kan ikke få kompensation for leasingbiler benyttet til fri bil. Men mange vil kunne få kompensation for leasingudgifter til demo- og kundebiler. Det kræver dog, at man gennem ansøgningen og meget grundig dokumentation kan bevise, at bilerne i regnskabsmæssig forstand ikke benyttes til markedsføring, men derimod som fx kundebiler eller demobiler. Jeg vil opfordre til, at ansøgere vedhæfter al tilgængelig dokumentation”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.
Du kan ansøge om kompensation frem til 30. september 2020. Der er ikke mulighed for at anke afgørelser truffet af Erhvervsstyrelsen ved ansøgning om hjælpepakker.