Opdateret 20. marts 2020 kl. 13:45
‘Virksomheders indrejse med henblik på afhentning af købte varer anses for at være et anerkendelsesværdigt formål.
Privatpersoners indkøb af varer hos forhandlere, i forretninger, supermarkeder og lignende er ikke et anerkendelsesværdigt formål og giver derfor ikke adgang til Danmark, så længe der er indrejserestriktioner som følge af coronavirus/covid-19.
Det vil således som udgangspunkt ikke være muligt for en privat person at indrejse i Danmark for at afhente en vare til privat forbrug købt i Danmark. Der vil dog kunne foretages en konkret vurdering på baggrund af nødvendigheden for virksomhedens drift, såfremt varen ikke kan sendes med fragt.’
(Bemærk, at artiklen er udgivet 20. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)
Som følge af lukning af Danmarks grænser lørdag d. 14. marts, blev det udmeldt, at der ville blive indsat grænsekontrol og kun personer og virksomheder med et ”anerkendelsesværdigt formål med indrejsen”, ville få tilladelse til at komme ind i Danmark.
Transport og afhentning af varer betragtes som udgangspunkt som et anerkendelsesværdigt formål, og de må derfor passere, når det sker som led i udøvelse af erhvervsmæssig virksomhed.
Det siger myndighederne
AutoBranchen Danmark har været i tæt dialog med Motorstyrelsen og politiet, der kontroller grænsen og udøver reglerne udstedt af Justitsministeriet, for at få klargjort, hvilken betydning det har for eksport af køretøjer for vores medlemmer.
Efter drøftelser med politiet har vi fået oplyst, at privatpersoners handel med varer ikke omfattet af undtagelser til indrejseforbuddet. Politiet har meddelt, at privatpersoners afhentning af varer i Danmark fra en dansk virksomhed, ikke er omfattet af ”anderkendelsesværdige formål”, hvis varerne kan afhentes ved fragtmand.
Politiet har konkret taget stilling til eksport af køretøjer, og det er politiets vurdering, at køretøjer er omfattet af en varekategori, hvor bilen kan afhentes af et fragtfirma. Et fragtfirma må således gerne afhente og udføre bilen. Hvis en udenlandsk virksomhed har købt en bil i Danmark til eksport, må de gerne selv afhente bilen, da det er B2B. Både fragtfirma og virksomheder skal kunne fremvise kontaktoplysninger på den virksomhed de skal handle med, samt købskontrakt, faktura eller lignende, der beviser købet.
Det betyder, at eksport til udenlandske virksomheder og handel med private udlændinge kan fortsætte, hvis bilen afhentes ved fejeblad af et fragtfirma eller af firmaets ansatte. Men privatpersoner må ifølge politiets instrukser ikke så længe indrejseforbuddet varer, afhente køretøjerne selv i Danmark. Det er den foreløbige melding fra politiet, men AutoBranchen Danmark er ved at rette henvendelse til Justitsministeriet, der har udformet indrejserestriktionerne for at få endelig klarhed.
Udlændinge med fast bopæl i grænselandet, dvs. Slesvig-Holsten, Sydsverige (Blekinge og Skåne len) og Västsverige (Hallands og Västra Götalands len), som har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen, skal kunne fremvise en negativ COVID-19 test, der er taget højst 72 timer inden indrejsetidspunktet.
AutoBranchen Danmark har stor fokus på sagen, da vi ved, at det vil få store konsekvenser for de af vores medlemmer, der handler med private. AutoBranchen Danmark er ligeledes i tæt dialog med Motorstyrelsen om, hvordan dette skal håndteres i forhold til køretøjer, der er anmeldt til eksport og månedsangivelsen, som vi har skrevet status på her