Bilforhandlere

Finanstilsynet vil stramme regler for billån markant

Finanstilsynet ønsker at stille krav til, hvor stort et rådighedsbeløb danskerne skal have efter optagelse af et billån. AutoBranchen Danmark arbejder for at stoppe det nye krav.

I et udkast til en vejledning fra Finanstilsynet fremgår det, at tilsynet ønsker skrappere regler for optagelse af billån eller andre forbrugslån. Vejledningen foreslår, at en enlig person vil skulle have et månedligt rådighedsbeløb på mindst 6.700 kr. efter optagelse af et billån.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg er forundret over udkastet til vejledningen fra Finanstilsynet.

”Et krav om et rådighedsbeløb på 6.700 kr. for en enlig vil udelukke rigtigt mange nuværende og kommende bilejere fra at optage billån. Her tænker jeg især på de lavtlønnede grupper i samfundet, der stadig har behov for en bil for at få hverdagen til at hænge sammen. Det vil især ramme i yderområderne af landet, hvor offentlig transport ofte ikke er en reel mulighed,” siger Gitte Seeberg, der fortsætter:

”AutoBranchen Danmark kan ikke se, at der skulle være nogen saglig begrundelse for, at de lavtlønnede grupper skulle være dårligere til at betale af på et billån end de højtlønnede. Bilen er essentiel for, at disse mennesker kan passe deres arbejde eller uddannelse, og derfor prioriterer de også at afdrage på deres billån, selv når der er smalhals i privatøkonomien. Samfundsøkonomisk vil forslaget hæmme mobiliteten. Det er der ikke brug for,” siger Gitte Seeberg.

AutoBranchen Danmark arbejder for en løsning

Der er foreløbig kun tale om et udkast til en vejledning, der som udgangspunkt ikke drøftes direkte med politikerne, da Finanstilsynet udmønter eksisterende lovgivning. Gitte Seeberg fremhæver dog, at hvis Finanstilsynet ikke vil lytte til kritikken, bliver det nødvendigt at tage sagen op med politikerne.

”Sammen med andre organisationer arbejder AutoBranchen Danmark for få Finanstilsynet til at ændre holdning. Hvis Finanstilsynet ikke vil lytte til kritikken, har vi ikke andet valg end at tage sagen op med politikerne. Både regeringen og oppositionen har i de senere år haft et stort fokus på decentralisering og yderområderne, hvor dette vil ramme meget hårdt. Derfor håber jeg, at politikerne om nødvendigt vil skære igennem”, siger Gitte Seeberg.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper