Bilforhandlere

Hjemsendte medarbejdere kan hentes tilbage

Ja. Det er muligt at hente hjemsendte medarbejdere tilbage på arbejde. Det kan endda lade sig gøre med én dags varsel.

Portrait of a young male mechanic checking the condition of a lifted car

Sådan lyder det korte svar på et af de spørgsmål, som AutoBranchen Danmarks jurister for tiden svarer en del på.

Særligt på værkstedet oplever flere i autobranchen nemlig nu, at kalenderen igen bliver fyldt op af aftaler. Nogle værksteder har efterhånden lang ventetid på værkstedsbesøg, og det skyldes flere steder, at medarbejdere er sendt hjem på lønkompensation.

AutoBranchen Danmark får derfor henvendelser fra medlemmer, der har brug for at hente medarbejdere tilbage på arbejde.

”Det korte svar er ja. Det er muligt at hente hjemsendte medarbejdere tilbage på arbejde. Lønkompensationsordningen giver mulighed for det. Endda med kun én dags varsel,” fortæller jurist Mie Holm Jørgensen, AutoBranchen Danmark.

Hun tilføjer, at der dog er flere forhold, virksomheden skal være opmærksom på. Særligt hvis kun lige over 30 procent af medarbejder er sendt hjem.

Hvad hvis man kommer under 30% hjemsendte ved genindkaldelse?

Hvis genindkaldelsen fører til, at virksomheden falder under kriteriet om hjemsendelse af 30 procent af medarbejderstaben i gennemsnit over den periode, der er søgt lønkompensation for, kan virksomheden blive bedt om at dokumentere behovet for at genindkalde medarbejderne.

”Vi anbefaler generelt, at man er varsom med at gå under 30 procentsgrænsen på noget tidspunkt. Det skyldes, at der endnu ikke er praksis på området eller klare svar fra Erhvervsstyrelsen. Det er således stadig uvist, hvorvidt kravet om 30 procent vil skulle ses over hele den ansøgte periode, eller om perioden fx afkortes, hvis man kalder alle tilbage på arbejde før udløbet af den ansøgte periode,” siger Mie Holm Jørgensen.

”Konsekvensen kan være, at hvis Erhvervsstyrelsen ikke godkender ordningen, vil være, at man mister den tildelte lønkompensation.”

På den baggrund nævner juristen en anden mulighed.

Afbrydelse af lønkompensationsordningen

Sporer du nemlig en længerevarende fremgang i virksomheden, er det også en mulighed at overveje, at afbryde lønkompensationsordningen og tilbagebetale kompensationsbeløbet for den resterende ansøgte periode. Derved er der mulighed for at få alle hjemsendte medarbejdere tilbage på arbejde. Man skal i den forbindelse dog være opmærksom på, at der på nuværende tidspunkt ikke er mulighed for at ansøge om indtrædelse i ordningen igen, såfremt det senere skulle være nødvendigt.

Genindtrædelse i ordningen vil på nuværende tidspunkt kræve, at der foreligger en ny særlig omstændighed – det kunne være, at regeringen lukker samfundet ned igen. Da ordningerne hele tiden præciseres, kan det imidlertid ikke udelukkes, at der senere bliver mulighed for ansøgning om indtrædelse i lønkompensationsordningen igen.

”Det er således stadig forbundet med nogen usikkerhed, hvordan virksomhederne kan få mest muligt ud af den oplevede fremgang på værkstederne. Helt klare retningslinjer fra Erhvervsstyrelsens side er derfor en nødvendighed,” siger Mie Holm Jørgensen.

AutoBranchen Danmark er i tæt kontakt med Dansk Erhverv, som har stillet spørgsmål til Erhvervsstyrelsen i denne forbindelse. Erhvervsstyrelsen har endnu ikke givet klare svar.

Mie Holm Jørgensen og kollegerne i juridisk afdeling i AutoBranchen Danmark, er klar til at svare på spørgsmål på telefon 3331 4555 til klokken 18 på alle hverdage.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper

Anton Willum Bøje Ritzau

Studentermedhjælper