Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som udkom fredag. Og dermed ser søgningen direkte fra grundskolen ud til at have stabiliseret sig på de 20 procent. I 2020 er tallet 19,9 procent – altså et lille fald på 0,2 point – et lille fald fra 20,1 procent sidste år.
Langt til målsætning om 25 procent
Tallene viser, at der fortsat er langt til de 25 procent, som politikerne satte som målsætning i forbindelse med erhvervsskolereformen i 2015. Her satte man en målsætning om 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skulle søge på erhvervsuddannelse direkte fra 9. eller 10. klasse. Og ambitionen gik videre til 30 procent i 2025.
”Der er virkelig brug for, at politikerne får lavet incitamenter til, at vi kan få flere faglærte. Det er ikke godt nok, at vi er så langt fra målsætningen,” siger Gitte Seeberg, administrerende direktør i AutoBranchen Danmark.
Hun påpeger, at AutoBranchen Danmark har taget flere initiativer, blandt andet i samarbejde med Dansk Automobil Sports Union, for at skabe en interesse for faget helt nede i folkeskolen. Arbejdet viser gode resultater, fordi de unge skoleelever fortæller, at de får større interesse for at søge mod en erhvervsuddannelse.
Ydermere har AutoBranchen Danmark i samarbejde med en lang række erhvervsskoler over hele landet sat fokus på at rekruttere mere bredt og således også se i retning af de unge kvinder.
Også andre steder i branchen er taget gode initiativer i form af erhvervspraktik og lignende.
Mange søger ind på grundforløbet Teknologi
I alt har 13.429 elever søgt mod en erhvervsuddannelse i år. Hver tredje elev, der søger en erhvervsuddannelse, vælger en eux, hvor man både får svendebrev og samtidig opnår generel studiekompetence, så man har mulighed for at læse videre på lige fod med dem, som gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse.
Set med autobranchens briller er det positivt, at 56 procent af de unge, som vælger en erhvervsuddannelse, søger mod det grundforløb, der hedder Teknologi, Byggeri og Transport. Det er en stigning fra 55 procent sidste år og bekræfter en stigende tendens på 9 procentpoint siden 2013. Hvor mange af de 56 procent der ender i en af autobranchens uddannelser, kan man dog ikke sige endnu.