Arrangementet fandt sted på baggrund af en undersøgelse af trivslen på autouddannelserne, der blev foretaget af AutoBranchen Danmark i samarbejde med 14 erhvervsskoler landet over. Undersøgelsen mundede ud i en rapport, som konkluderede, at de unge kvinder trives godt, og næsten lige så mange af de adspurgte vil anbefale en uddannelse i autobranchen til deres søster, som til deres bror.
Kvinderne tvivler på, om de kan få arbejde
En del af de unge kvinder føler sig ikke helt sikre på, at der er et job til dem efter endt uddannelse. Det skyldes formentlig, at de har sværere ved at finde praktikplads end deres mandlige medstuderende.
”Vi er 1200 ansatte i vores virksomhed, og 12 procent er kvinder. Det tal er stigende, men det er ikke godt nok, for kvinderne klarer sig godt,” sagde Thomas Hessel, HR-partner hos Ejner Hessel A/S.
”Vi er alle i samme båd. Vi har brug for at rekruttere bedre og bredere,” fortsatte Thomas Hessel, der også havde et bud på, hvad en kvinde kan bidrage med på værkstedet:
”Grundighed, indlevelse og måske nogle gange et højere niveau end drengene. Kvinderne er måske et skridt foran på det tekniske. Jeg tror, at de kan få en stor rolle i fremtidens autobranche,” sagde han.
Kvindernes kampdag
Søndag den 8. marts var kvindernes internationale kampdag, hvor emnet om kvinder i mandefag ofte er et tilbagevendende tema. På samme dato sidste år satte AutoBranchen Danmark også branchen i stævne om emnet. Torsdag hos STS Biler i Holstebro handlede det dog lige så meget om rekruttering generelt. Autobranchen mangler arbejdskraft og der er derfor behov for, at man ikke kun kigger i retning af mænd, når der skal rekrutteres.
”Det er ikke sådan, at vi holder en fest, når vi ansætter en kvinde til værkstedet. Det skal bare være en lige så naturlig ting som at ansætte en mand,” forklarede Ejgild Christensen, adm. direktør i STS Biler.
”Det er berigende for teamet med kvinder på lige fod med mændene på værkstedet, og der har været kvinder på vores værksteder de seneste 15-16 år,” fortsætter Ejgild Christensen.
Vi skal og vil alle rekruttere
Mødet i Holstebro havde deltagelse fra både forhandlere, autolakerere og erhvervsskolerne. Alle har samme interesse, og på den baggrund passede Thomas Hessels ord godt – alle er i samme båd.
På EUC Nord i Frederikshavn gør de sig tanker om, hvordan uddannelserne i autobranchen kan gøres mere fremtidsorienterede, særligt når det kommer til image og markedsføring.
”Vi taler om fx uddannelsen til personvognsmekaniker som noget oldnordisk. Kan vi ikke fortælle historien om en uddannelse i udvikling? Så kan vi appellere til både de unge mænd og de unge kvinder, og vi kan ramme deres forældre. Branchen kan gøre meget mere for at fortælle, hvad den kan,” siger Jeanette Ørtoft, vicedirektør, EUC Nord. Hun fik straks opbakning af Jan Pedersen, EUC Sjælland:
”Uddannelsen er ikke en rundkørsel, man kører rundt i resten af livet. Der er mange muligheder,” sagde han.
Afliv myterne og ræk ud til skolerne
I undersøgelsen af kvinders trivsel har flere svaret, de har svært ved at finde praktikplads, og flere har fået den besked, at man ikke har faciliteter til at have kvinder på værkstedet. Arbejdsgiveren tror nemlig fejlagtigt, at de skal bygge ekstra badefaciliteter. Sådan forholder det sig imidlertid slet ikke.
”Det er den mest udbredte myte, vi møder,” sagde Anne-Lise Nyegaard, ligestilingskonsulent, Dansk Metal.
Hun fortalte også, hvordan reglerne i virkeligheden er:
”Baderummet skal være aflåselige. Det vil sige, at kvinder og mænd skal have mulighed for at kunne bade hver for sig,” forklarer hun.
- Ræk ud til skolerne.
- Afliv myterne hos arbejdsgiverne
- Vær tydelig i at vise karrierevejene, så både de unge og deres forældre kender mulighederne.
Sådan lød de vigtigste budskaber efter en livlig debat.
AutoBranchen Danmark fik arbejde med hjem, og ser frem til at fortsætte kampen for adgang til kvalificeret arbejdskraft.