(Bemærk, at artiklen er udgivet 27. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)
Lønkompensation
Det er nu blevet præciseret i den vedtagne lov, at det antal dage som den enkelte medarbejder skal afvikle i forbindelse med brug af lønkompensations-ordningen, skal beregnes forholdsmæssigt i forhold til længden af den konkrete hjemsendelsesperiode.
Genveje til corona-tema
Husk, at du finder hele AutoBranchen Danmarks store tema-univers om corona-virussen her.
Har din virksomhed brug for lønkompensation, kan I få hjælp til ansøgningen her.
Hent guiden: Sådan holder du gang i værkstedet under corona-krisen her.
Hent guiden: Sådan holder du gang i salgsafdelingen under corona-krisen her.
Der har – på baggrund af ordlyden af trepartsaftalen – tidligere i kommunikationen været angivet, at der i forbindelse med anvendelse af lønkompensationsordningen skulle afvikles 5 feriedage mv. eller 5 dages egenbetalt frihed.
Det er nu blevet præciseret, således at det antal dage, som den enkelte medarbejder skal afvikle, skal beregnes forholdsmæssigt i forhold til længden af den konkrete hjemsendelsesperiode.
Den enkelte lønmodtager, som virksomheden søger lønkompensation til, skal anvende ferie, og/eller afspadsering på op til i alt fem dage i kompensationsperioden. Hvis medarbejderen ikke har ferie, afspadsering m.v. svarende til op til fem dage, skal der afholdes tjenestefri uden løn eller anvendes dage fra det nye ferieår.
Virksomheden kan kun fradrage op til fem dage i alt pr. medarbejder mellem 9. marts 2020 og 9. juni 2020, og placeringen af de op til fem dage skal ske forholdsmæssigt over den lønkompenserende periode.
Eksempel: hvis en medarbejder hjemsendes i 1½ af de 3 måneder, vil det svare til 50 %, og den afholdte frihed/egenbetaling udgør dermed 2,5 dage. Hvis en medarbejder hjemsendes i 2 af de 3 måneder, vil det svare til 67 %, og den afholdte frihed/egenbetaling udgør dermed 3,33 dage. Medarbejderen skal med andre ord afvikle 1,67 dage pr. måneds hjemsendelse.
Virksomhederne kan efter ordningen ikke modtage lønkompensation for de op til fem dage, som medarbejderen skal betale. Disse fragår således under alle omstændigheder i lønkompensationen fra Erhvervsstyrelsen til virksomheden.
Feriedage under kompensationsordningen
Selv om nogle har spurgt ind til det, vides det endnu ikke, hvordan anvendelsen af ferie fra det nye ferieår kan ske, samt hvordan opfyldning med feriedage kan ske.
Er elever/lærlinge omfattet af lønkompensationen?
Der er aftalt en fælles forståelse af de vilkår, elever og lærlinge indgår i trepartsaftalen om lønkompensation. Aftalen betyder, at virksomheden, hvis den opfylder betingelserne for at opnå lønkompensation efter den generelle trepartsaftale om lønkompensation, kan få lønkompensation fra Staten med 90 % af elevens/lærlingens løn. Under skoleophold udbetales refusionen som sædvanligt af AUB.
Til forskel fra andre lønmodtagere, der udbetales lønkompensation for, er det ikke en betingelse at eleven/lærlingen hjemsendes.
Tværtimod er udgangspunktet, at virksomheden fastholder sit uddannelsesansvar, og at elever og lærlinge derfor skal fortsætte deres uddannelse i virksomheden. Elever og lærlinge kan således kun hjemsendes, hvis det ikke er sundhedsmæssigt, driftsmæssigt eller uddannelsesmæssigt forsvarligt at fortsætte praktikken.
En evt. hjemsendelse fører ikke til forlængelse af den samlede uddannelsestid medmindre dette indstilles af det faglige udvalg.
Hvis eleven er i prøvetid, så suspenderes denne, i perioden hvor eleven er omfattet af lønkompensationsordningen.
Eleven/lærlingen får sin sædvanlige løn, men skal i lønkompensationsperioden afvikle de op til 5 fridage efter samme regler som lønmodtagere, der er hjemsendt med løn.
Status på fejl på Virk.dk i antal af medarbejdere
En del medlemmer har oplevet problemer, når de skulle angive hvor mange medarbejdere, der skulle omfattes af ordningen og tælles med i de 30 %, når de skulle søge om lønkompensation.
AutoBranchen Danmark har været i kontakt med Erhvervsstyrelsen, der har oplyst, at de nu har lavet nogle retningslinjer, som gør, at Erhvervsstyrelsen nu manuelt skal rette og sortere i de ansatte, som ikke skal medregnes i de 30%.