Bilforhandlere

Undersøgelse: Importører presser forhandlere med direkte salg

Forhandlere på tværs af Europa svarer, at importørerne og fabrikkerne tilbyder direkte salg og forhindrer forhandlerne i selv at benytte sig af online salg.

AutoBranchen Danmarks nyvognsforhandlere havde i slutningen af januar og starten af februar mulighed for anonymt at formidle, hvilke krav de er blevet mødt med af deres importør.

Anledningen var, at et EU-regelsæt, der har stor indflydelse på forholdet mellem forhandler og importør, skal genforhandles i de kommende år. Regelsættet kaldes en gruppefritagelse, fordi det er en undtagelse fra EU’s stramme konkurrenceregler. Undtagelsen betyder, at importørerne kan stille urimeligt strenge krav til forhandlerne gennem forhandlerkontrakterne. Det drejer sig blandt andet om, muligheden for opsigelse af forhandlerkontrakter, begrænsninger på hvor mange bilmærker en forhandler må sælge og en række andre væsentlige elementer i forhandlerkontrakterne. Gruppefritagelsen, der omfatter salg af nye biler, skal genforhandles i de kommende år, fordi den udløber i 2022.

Derfor har AutoBranchen Danmarks europæiske paraplyorganisation Cecra lavet en undersøgelse om forholdet mellem importør og forhandler, som mange medlemmer valgte at benytte sig af. Følgende resultater er de samlede svar fra hele Europa.

Direkte salg er problematisk

Undersøgelsen viser, at 69 procent af de europæiske forhandlere oplever, at deres importør eller bilfabrikant laver direkte salg til forbrugere, men i særdeleshed til virksomheder og flådeoperatører.

Blandt de konkrete eksempler fra undersøgelsen næves, at forhandlerne ofte benyttes som udleveringssted mod et mikroskopisk udleveringsgebyr, der ikke står mål med de praktiske opgaver ifm. udlevering af bilerne.

I undersøgelsen er der også flere konkrete eksempler på, at importørerne/bilfabrikkerne opsætter et selektivt distributionsnetværk med objektive kriterier, der skal overholdes for at kunne forblive en del systemet. Men importøren/bilfabrikken omgår selv systemet ved at lave direkte salg.

Importørerne og fabrikkerne bruger i høj grad deres hjemmesider til kontrollere det direkte salg og forhindre forhandlere i, at kunne sælge biler online.

AutoBranchen Danmarks juridiske chef Eylem Ünüvar er bekymret over tendenserne ved direkte salg.

”Det er problematisk, når forhandlerne i de selektive distributionssystemer får pålagt store udgifter af de samme importører, der nu konkurrerer med forhandlerne, men ikke er underlagt de samme krav. Det bør være åbenlyst for enhver, at der ikke er tale om fair konkurrence, og derfor arbejder AutoBranchen Danmark og Cecra for at sikre bedre beskyttelse af forhandlerne i den nye gruppefritagelse, der forventes at komme i 2022”, siger Eylem Ünüvar.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper

Anton Willum Bøje Ritzau

Studentermedhjælper