Bilforhandlere

Vanvidskørsel: Leasingbiler bliver meget svære at konfiskere

Regeringen får ikke held til at konfiskere alle leasingbiler benyttet til vanvidskørsel, som den ellers foreslog for et år siden. AutoBranchen Danmark er meget tilfreds med ændringen.

For godt et år siden foreslog regeringen, at alle biler benyttet til vanvidskørsel som udgangspunkt skulle konfiskeres og bortauktioneres til fordel for statskassen. Forslaget ville også betyde, at leasingselskaber ville kunne få deres biler konfiskeret, selv hvis selskabet har fulgt alle regler og handlet i god tro. AutoBranchen Danmark har siden forslaget blev præsenteret arbejdet for at stoppe konfiskationen af leasingbiler.

Transportminister Benny Engelbrecht fremsatte den 5. marts et ændringsforslag i Folketinget, der betyder, at vanvidsbilisten vil få bilen konfiskeret hvis han eller hun selv ejer bilen. Hvis vanvidsbilist og ejer ikke er identisk, lægger Transportministeren nu op til, at der skal foretages en konkret vurdering af, hvorvidt bilens ejer (privatperson/virksomhed/leasingselskab) burde have vidst, at der kunne blive kørt vanvidskørsel i bilen.

Sådan undgår du konfiskation

For leasingselskaber og andre virksomheders vedkommende betyder det, at bilerne stadig kan konfiskeres, men det vil kræve, at virksomheden ikke har handlet i god tro eller ikke udvist agtpågivenhed. I ændringsforslagets bemærkninger beskrives det, bl.a. hvilke tiltag leasingselskaber, andre virksomheder og privatpersoner kan gøre for at sikre sig mod konfiskation. Her nævnes bl.a.:

  • Tjekke leasingtager/låners finansielle forhold i e-SkatData. Hertil udvise ekstra agtpågivenhed ved større betalinger i kontanter.
  • Forsøge at afdække stråmænd ved at tjekke antallet af registreringer/leasingaftaler indgået af den pågældende person.
  • Tjekke leasingtager/låners straffeattest, hvor betingede og ubetingede fængselsdomme for overtrædelser af færdselsloven fremover vil fremgå.

I sidste ende vil det dog være en individuel vurdering, hvor der lægges stor vægt på, at om bilens ejer har udvist agtpågivenhed. Den individuelle vurdering vil også skelne til, om der er tale om en treårig leasingaftale eller en kundebil, der lånes ud en enkelt hverdag.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg er glad for, at regeringen i 11. time skifter kurs ved at opgive forslaget om at tredjeparters biler som udgangspunkt skal konfiskeres.

”Forslaget om at konfiskere uskyldige virksomheder og privatpersoners biler har været alt for vidtgående, hvilket vi har gjort regeringen og Folketinget opmærksom på gennem det sidste år. Når det er sagt, så er AutoBranchen Danmark meget tilfredse med ændringen. Med denne løsning vil straffes alle der medvirker til vanvidskørsel, mens virksomheder og privatpersoner, der har handlet i god tro, får deres bil tilbage,” siger Gitte Seeberg.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Emil Refn

Studentermedhjælper

Anton Willum Bøje Ritzau

Studentermedhjælper