Bilforhandlere

Nyvognssalg går frem, brugtvognssalget tilbage i januar

Trods rapporter om store prisnedsættelser på brugte elbiler efter Teslas prisbombe og en stor fremgang til Tesla kunne det ikke sikre et bedre brugtvognssalg end året før.

10.403 nye biler rullede udover kantstenen hos landets nyvognsforhandlere i januar 2023. Det er 1.001 flere biler end i januar 2022. Tallene kommer på bagkant af december måned, hvor der i nyere historie indregistreres flere biler end i januar, blandt andet på baggrund stigende bilafgifter. I år har der særligt været afgiftsstigninger til pluginhybridbiler og dyrere elbiler. Derfor blev der også indregistreret 15.216 nye biler i december 2022.

Salgstallene for elbiler og pluginhybridbiler er dog også markant lavere i januar for både el- og pluginhybridbiler ift. december 2022. Sammenlignet med januar 2022 var der igen fremgang i salget af elbiler, der udgjorde 21,2 procent af salget i årets januar måned. Det er 3,5 procent højere end i januar 2022. Til forskel faldt salget af pluginhybridbiler med 5,3 procent i samme periode.

Tesla vækster markant i brugtvognssalget

Prisbomben fra Tesla den 13. januar fik mange bilforhandlere til at sætte priserne ned på brugte Teslaer med det samme. Det kvitterede forbrugerne med antallet af solgte brugte Teslaer i januar måned rundede 939 biler. Det er en fremgang på 38,5 procent ift. januar 2022.

Det ændrer dog ikke på billedet af, at salget af brugte biler er faldet sammenlignet med januar 2022. I dette års januar blev der solgt 41.186 brugte biler, inkl. brugtimport og ejerskifte fx ved leasing og private handler. Det er en nedgang på 9,7 procent sammenlignet med januar 2022, hvor der blev solgt 45.410 brugte biler mv.

Fordelingen mellem de forskellige drivlinjer er som vanlig mere stabil end for nye biler, men de førnævnte afgiftsændringer ved nytår har også slået igennem ved de brugte biler. Andelen af solgte brugte elbiler og pluginhybridbiler hver især faldet med 2 procent sammenlignet med december, hvor der traditionelt indregistreres flere grønne biler pga. afgiftsændringer.