Kort før jul har en domstol i Frankfurt behandlet en sag, hvor den tyske Opel-forhandlerforening har lagt sag an mod Opel Tyskland. Resultatet er at dele forhandlerkontrakten er blevet kendt ulovlig. Det drejer sig om den såkaldte kommercielle politik, der regulerer vedlageret til de autoriserede Opelforhandlere. Dermed må Opel ikke længere vilkårligt ændre vederlaget for forhandlerne. Opel har dog valgt at anke dommen.
Ifølge forhandlerforeningen har retssagen også gået på uoverskueligheden i den kommercielle politik og de utallige muligheder for at påvirke forhandlernes fortjeneste.
Sagen er den anden af sin slags inden for få år, da den østrigske Peugeot-forhandler Josef Büchl for mindre end et år siden vandt en retssag over Peugeot i Østrig. AutoBranchen Danmarks juridiske chef Abid Khan er glad for dommen, der igen slår fast, at der er grænser for bilproducenter og importørers magt over forhandlerne.
”Det er meget interessant, at endnu en domstol slår fast, at den måde nogle forhandlernetværk drives på ikke er lovlig. Nu har vi en dom for to forskellige bilmærker i hhv. Tyskland og Østrig, og vi ved, at de belgiske konkurrencemyndigheder også interesser sig for Opel. Jeg tror og håber, at vi kommer til at få flere af den slags sager på tværs af Europa, fordi det er langtfra usædvanligt at forhandlerne ikke behandles ordentligt, inklusiv i Danmark”, siger Abid Khan,
Opel-forhandlerforeningen er ligesom AutoBranchen Danmark medlem af den europæiske organisation Cecra, hvor vi arbejder for bedre rettigheder til forhandlerne på tværs af Europa. Vi vil nu sammen med vores tyske og europæiske partnere undersøge sagen yderligere.