Bilforhandlere

Snart kan du kræve coronapas fra medarbejdere

Fra på fredag kan arbejdsgivere med al sandsynlighed kræve at se coronapas fra medarbejdere. Der kan også blive mulighed for at pålægge coronatests og foretage selvtest på arbejdspladsen.

Som AutoBranchen Danmark beskrev i sidste uge, arbejder Folketinget på give arbejdsgivere mulighed for at kræve coronapas for medarbejdere.

Lovforslaget er nu blevet fremsat i Folketinget, hvilket giver flere detaljer om, hvilke muligheder arbejdsgivere vil få. Folketinget vil hastebehandle lovforslaget og forventer at vedtage forslaget torsdagen den 25. november. Såfremt lovforslaget vedtages, vil det være gældende fra fredag den 26. november, hvilket glæder AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg.

”Vi ser en stigende smitte, og det skal der være effektive værktøjer til at håndtere på arbejdspladserne. Ift. tidligere restriktioner er vi stadig i den milde ende, og det er på sin plads, at arbejdsgivere kan pålægge medarbejdere at vise, at de ikke er smittede. Et smitteudbrud kan have store konsekvenser i en branche som vores, hvor mulighederne for hjemmearbejde er meget begrænsede”, siger Gitte Seeberg.

Det indeholder lovforslaget

Lovforslaget vil give arbejdsgivere mulighed for at kræve at medarbejdere fremviser coronapas så længe, at COVID-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Der er lagt op til, at medarbejdere skal orienteres skriftligt med begrundelsen om, at sygdommen er samfundskritisk.

Hvis Folketinget vedtager det fremlagte lovforslag uden ændringer, vil den tidligere lovgivning, om at pålægge medarbejdere at blive testet, blive genindført. Dermed vil medarbejdere kunne pålægges at blive testet ud fra et sagligt grundlag om at begrænse smitten. På nuværende tidspunkt er det ikke sikkert, om muligheden for at pålægge test også vil gælde medarbejdere, der er vaccineret, dog undtaget hvis der foreligger særlige omstændigheder fx smitteudbrud.

Som noget nyt, ser det også ud til, at det kan blive muligt at stille krav om at foretage en selvtest på arbejdspladsen.

De endelige regler kendes først torsdag den 25. november og indtil da skal reglerne beskrevet i førnævnte artikel følges. AutoBranchen Danmark vil orientere, når reglerne foreligger. Medlemmer af AutoBranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) opfordres til at kontakte ABAF ved behov.

Kontakt

Juridisk hotline