Gasprisen er mere end fordoblet siden februar – og det er årsag til bekymring i erhvervslivet, hvor mange danske virksomheder – herunder autolakerere – er afhængige af gas i produktionen.
Samtidig er der udsigt til, at gasprisen kan stige endnu mere. Gaslagrene i Europa er nemlig allerede under pres, fordi der efteråret igennem har været usædvanligt lidt vind og sollys, som har begrænset produktionen af vedvarende energi og øget efterspørgslen på gas.
Der er dertil udsigt til en koldere vinter end de tidligere år og Ruslands gasleverancer til Europa gennem Ukraine stopper efter alt at dømme pr. 1. januar næste år.
“Og hvis vi allerede her før nytår har set en hurtigere reduktion af gaslagrene, end vi tidligere har set, så er der selvfølgelig en bekymring for, hvordan januar og februar skal udvikle sig,” siger Ole Sloth Hansen, der er råvare-strategichef i Saxo Bank til Finans.dk.
Og det får analytikere til at frygte, at gasprisen i den kommende vinter bliver to-tre gange højere end den var sidste vinter. Det vurderer i hvert fald en af Danmarks førende råvareanalytikere, chefkonsulent i Global Risk Managament, Arne Lohmann Rasmussen overfor Børsen.
“Min vurdering er, at vi har bevæget os ind i et højprisscenarie. Det kan betyde, at prisen kan nærme sig 60 euro pr. MWh i første kvartal,” siger han til Børsen.
I februar i år ramte gasprisen bunden og var på 23 euro pr. MWh, mens gasprisen ved månedsskiftet lå på omkring 47 euro.
“Gasprisen ligger på sit højeste i et år, og som markedet har udviklet sig indtil nu, så ser det ud til, at vi skal forberede os på, at gassen bliver lidt dyrere denne vinter,” siger Jens Nærvig Pedersen, der er chefanalytiker og råvareekspert i Danske Bank til Børsen.
Uanset hvad er der fortsat langt op til gaspriserne himmelflugt i 2022, hvor gasprisen var oppe på 340 euro pr. MWh.
Danske gaslagre i trist EU-bundplacering
Danmark er bundprop i Europa, når man ser på, hvor fyldte vores gaslagre er i forhold til resten af EU. Hvor EU-gennemsnittet ligger på, at gaslagrene er lidt over 87 procent fyldte, ligger vi i Danmark på lidt over 68 procent. Holland ligger på næstsidstepladsen, men ligger betydeligt over Danmark på 76 procent. I vores nabolande Sverige og Norge ligger man på henholdsvis 91 og 92 procent fyldte gaslagre, viser en opgørelse fra AGCI ifølge Finans.dk.
EU har tidligere fastsat et mål om, at medlemslandenes gaslagre pr. 1. november skal være 90 procent fyldte. Her lå Danmark på 75 procent.
Ifølge Finans.dk skyldes de knap så fyldte danske gaslagre, at der har været udfordringer med gasproduktionen fra Tyra-feltet, som er det suverænt største danske naturgasfelt i Nordsøen.
Feltet er så stort, at det alene burde kunne dække mere end Danmarks fulde gasbehov, men feltet har været under genopbygning i de seneste år, og selvom driften startede igen ved årets begyndelse, er det på grund af forskellige produktionsvanskeligheder stadig ikke oppe på fuld kapacitet. Samtidig har problemer med en rørforbindelse til Norge være medvirkende til, at gaslagrene ikke er så fyldte, som de kunne være.
Følg udviklingen og tag din forholdsregler
Det danske behov for naturgas er dog også blevet markant mindre, end det var, da gaspriserne var meget høje i starten af 2022.
Energistyrelsen maner derfor også til besindighed og understreger overfor Finans.dk, at den danske gasforsyning er “god og stabil”, men at man følger situationen opmærksomt:
“Samlet set betyder det, at vi ikke er bekymrede for nuværende, men når det så er sagt, så har det været en kold november, og der er usikkerheder i markedet. Derfor følger vi naturligvis udviklingen tæt,” skriver Peter Christian Baggesgaard Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen, til Finans.dk.
Eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark Nicky Bobak opfordrer til, at man – hvis man er afhængig af naturgas – tager sine forholdsregler.
“Det gælder selvfølgelig om at tjekke op på sine leverancer og aftaler, så man sikrer sig bedst muligt. Og så gælder det om at dokumentere sine øgede udgifter, så man kan sende regningen videre til forbrugerne eller forsikringsselskaberne, hvis omkostningerne løber løbsk,” siger han.