Bilforhandlere

Tårnhøje benzinpriser betyder mindre kørsel og større interesse for elbiler

Med benzinprisen hastigt på vej mod de 20 kroner, ændrer bilisternes vaner sig hurtigt. Mange lader biler stå oftere og flere overvejer elbiler 

Priserne på brændstof bliver ved med at sætte rekorder. Hvor prisen ved årets begyndelse var 12,79 kroner pr. liter benzin, har priserne i den forgangne uge flere gange været oppe omkring og over 19 kroner og udsigten til, at benzinprisen overstiger 20 kroner pr. liter er ifølge flere analytikere reel.  

De høje benzin- og dieselpriser betyder ifølge en undersøgelse fra Applus Bilsyn blandt 1.279 bilister, at bilen for en tredjedels vedkommende bliver i garagen én til tre dage om ugen. Det skriver Jyllands-Posten. 

Det er en markant stigning fra en lignende undersøgelse fra februar, før krigen i Ukraine gik i gang og sendte brændstofpriserne på himmelflugt. Her svarede 85 procent, at det er “uforeneligt med mit eller min families transportbehov” at lade bilen stå i garagen.  

Og tendensen vil kun fortsætte, hvis brændstofpriserne fortsætter med at stige, lyder det fra Applus Bilsyn: 

“Priserne stiger nærmest uge for uge, og der er i prismæssig forstand ikke noget sted at skjule sig som bilejer, bortset fra at køre mindre. Fortsætter benzinprisen op ad, vil vi se endnu flere, der lader bilen stå i indkørslen, siger John Gantzhorn, teknisk konsulent i Applus Bilsyn til Jyllands-Posten.  

Danskerne kører mindre i bil

På samme måde viser en undersøgelse fra meningsmålingsinstituttet YouGov, at de stigende brændstofpriser har medført, at 30 procent af danskerne kører mindre i bil. Det er særligt de ældre danskere over 55 år, der kører mindre i bil, viser undersøgelsen også.  

OK Benzin fastslog i sidste uge til TV2 Østjylland, at de oplever et fald i salg af benzin og diesel på cirka 5 procent.  

De høje benzinpriser betyder også, at mange bilkøbere ser endnu mere interesseret mod elbilerne, hvor prisen pr. kørt kilometer ifølge FDM for nylig var på kun en tredjedel i forhold til benzinbiler. 

For mange forhandlere er problemet her, at der er lange leveringstider på mange elbiler, ligesom det i øvrigt også gælder for mange benzin- og dieselbiler.  

“Vi må desværre konstatere, at bilforhandlerne står i en tiltagende udfordrende situation. Der er mangel på biler mange steder, udgifterne stiger og samtidig bliver bilisterne tvunget til at køre mindre på grund af de høje brændstofpriser,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

Afviser at sænke afgifterne

I Tyskland, Sverige og Irland har regeringerne valgt at sænke afgifterne på benzin og diesel midlertidigt. Det afviser regeringen herhjemme dog, men skatteminister Jeppe Bruus vil i stedet se på befordringsfradraget.  

Tidligere på året hævede Skatterådet ekstraordinært satserne for kørselsfradaget. Det skete ud fra en forventet gennemsnitlig benzinpris på 15,77 kroner pr. liter benzin i 2022. Og mens det er Skatterådet, der fastsætter satserne, er det en politisk opgave at fastsætte skatteværdien af fradraget, som i dag er på cirka 26 procent.  

– Vi bekymrer os meget om de høje priser, og noget af det, vi har foreslået, er at hæve befordringsfradraget, så man får et større fradrag for at køre langt, har skatteminister Jeppe Bruus sagt til Danmarks Radio.  

Selvom benzinpriserne er rekordhøje herhjemme, er der dog også nogen, der betaler en endnu højere pris. I Norge har benzinprisen passeret 27 norske kroner pr. liter og har dermed været over 20 danske kroner pr. liter. 

Kontakt

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent