Men nu har Højesteret sat foden ned og givet den anklagede bilforhandler en bøde på 280.000 kr. Bøden på 280.000 kr. blev givet for tilfælde, hvor forhandleren havde modtaget 50.000 kr. eller derover for den enkelte bil.
Dog viser dommen, at bilforhandleren ved en stribe handler fulgte loven, da virksomheden fakturerede enkelt-bilkøb for sig i forhold til en afgiftsrefusion. Samtidig var der med rettens ord ikke et indbyrdes forhold mellem salgene. Havde der været det, var forhandleren blevet straffet hårdere.
Afgørelsen fra Højesteret afdækker ifølge Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist hos AutoBranchen Danmark, en ny vinkel på hvidvaskloven, for de virksomheder i autobranchen, der oplever lignende scenarier med flere bilkøb kontant med samme kunde på samme dag.
“Sagen belyser en ny side af hvidvaskloven i forhold til det med at modtage kontantbeløb ved handler med flere salg til samme kunde. Højesteret mener i denne sag, at betalingen for salget af de enkelte biler er foregået uden en egentlig sammenhæng. Og derfor undgår forhandleren straf på et principielt område”, fortæller Ida Nynne Daarbak Jensen fra AutoBranchen Danmark.
Afgørelse har vekslet flere gange
Sagen startede i Aarhus Byret, hvor brugtvognsforhandleren, der årligt eksporterer over 2.000 biler, tidligere blevet anklaget for i 189 tilfælde at have brudt den del af hvidvaskloven, som handler om flere betalinger, og om hvorvidt de kan anses som værende indbyrdes forbundne, og dermed overtræde kontantforbuddet.
Ifølge Bagmandspolitiet var der 170 tilfælde, hvor forhandleren ved eksport solgte mellem tre og fem biler på samme dag til samme udenlandske kunde. Selv om købssummen pr. bil var under de 49.999 kroner, som man må modtage i kontanter, var den samlede sum større. Ergo mente Bagmandspolitiet, at forhandleren overtrådte hvidvaskloven. Vestre Landsret gik dog imod den beslutning og omstødte dommen, så bødestørrelsen faldt til 190.000 kr.
“Nyeste afgørelsen i Højesteret er på linje med Vestre Landsret, hvilket kan siges at være godt nyt for bilforhandleren i sagen. Samtidig viser det også, at andre firmaer i autobranchen, som måtte komme ud for den samme handelssituation, med Højesterets dom ikke behøver frygte at bryde hvidvaskloven. Dog skal det understreges, at man skal kunne dokumentere tilbundsgående, at handler er sket uafhængigt af hinanden”, forklarer Ida Nynne Daarbak Jensen fra AutoBranchen Danmark.
Sagen handler i kort form om, hvor en bilforhandler må modtage kontantbetaling for biler solgt til samme kunde på samme dag, uden at bryde hvidvasklovens §5, hvor der står:
Erhvervsdrivende … , må ikke modtage kontantbetalinger på 50.000 kr. eller derover, hvad enten betalingen sker på én gang eller som flere betalinger, der er eller ser ud til at være indbyrdes forbundet.
I denne konkrete sag er handlerne i de fleste tilfælde dog indgået uafhængigt af hinanden. Derfor kan forhandleren ikke straffes for brud på hvidvaskloven.
Dog får forhandleren en samlet bøde på 280.000 kr., fordi virksomheden i enkelttilfælde er blevet betalt mere end 49.999 kr. for ét bilsalg.
Du kan læse hele dommen fra Højesteret her.