Muligvis er den tyske bilproducent VW presset hårdt på det kinesiske marked, samtidig med at det amerikanske marked hastigt bliver forskanset bag toldmure. Men som et lille lyspunkt har VW på det danske marked givet alle konkurrenter baghjul i første kvartal af 2025.
Hele 18 procent af det danske nyvognssalg satte VW sig på i første kvartal, viser friske tal fra bilstatistik.dk. I alt blev der indregistreret 37.435 nye biler i første kvartal, hvilket er ca. 1,5 procent mere end sidste år i samme periode.
Hos VW er det især de elektriske modeller ID.4 og ID.3, der har storsolgt. En ny fem-årig garanti og politisk modvind til flere konkurrenter har formentlig medvirket til at banke VW’s salg op på i alt 6.712 biler i første kvartal.
VW’s subbrand Cupra har også fået vind i sejlene herhjemme i første kvartal. For et år siden lå deres andel af nyvognsmarkedet blot på en procent. Nu sidder de på 6,5 procent og har indtaget en fjerdeplads på listen.
Tilsammen sidder VW-koncernens mærker på ca. 37 procent af nyvognsmarkedet herhjemme.
Tesla på vej ud af top ti
For et år siden var tyskerne langt mere trængte af amerikanske Tesla, der dengang lå nummer to i første kvartal med 3.556 biler – kun overgået af Toyota.
I år har Tesla derimod kun indregistreret 1.550 biler til og med marts og er dermed forvist til en 10. plads på salgslisten.
”Med den måde Elon Musk har ageret på i de seneste måneder, er det ikke overraskende, at det sætter sig i folks opfattelse af Tesla-brandet og dermed i salget. Vi har i AutoBranchen Danmark set en tendens til, at der er gået politik i folks bilvalg. Det gælder i nogen grad også kinesiske biler, men selvfølgelig især Tesla. Man skal dog huske på, at det her er vurderet over relativt kort tid, og at vi stadig har til gode at se, hvad de langsigtede konsekvenser bliver for salget af Tesla,” siger adm. direktør i AutoBranchen Danmark, Gitte Seeberg.
Fravælger Tesla
I AutoBranchen Danmarks seneste kvartalsundersøgelse foretaget blandt et udsnit af landets ny- og brugtvognsforhandlere har vi bl.a. spurgt ind til, om forhandlerne oplever, at kunder fravælger bestemte bilmærker af politiske årsager.
Her oplever hele 48 procent af forhandlerne, at Tesla bliver fravalgt på den baggrund. Mange peger på Elon Musks udtalelser, politiske holdninger og samarbejde med Trump som årsager.
Tendensen bekræftes af en befolkningsundersøgelse, AutoBranchen Danmark har fået udarbejdet af Voxmeter i marts. Her svarer hele 79 procent af de mere end 1.000 adspurgte danskere nej, når de bliver spurgt, om de kunne finde på at anskaffe sig en Tesla.
73 procent svarer, at de er blevet mere negativt stemt overfor Tesla, efter Trump blev valgt som præsident i USA.
Stilstand for kinesiske biler
For kinesiske biler gør samme tendenser sig gældende, men i noget mindre grad.
I seneste kvartalsundersøgelse var det omtrent 16 procent af de adspurgte forhandlere, der oplevede, at Xpeng blev fravalgt af politiske årsager og 15 procent for BYD. Årsagerne i forhold til de kinesiske mærker er som regel generel uenighed i Kinas politik og verdenssyn.
Mærker som Polestar og Volvo er stort set lige så upåvirkede som andre ”vestlige” mærker, selvom de er ejet af kinesiske Geely.
I vores Voxmeter-befolkningsundersøgelse svarer ca. 50 procent af de adspurgte danskere nej til et spørgsmål om, hvorvidt de kunne finde på at anskaffe sig en kinesisk bil. For 57,5 procent af dem, der har svaret nej, er årsagen generel modstand mod Kina af politiske grunde.
Salgstal fra bilstatistik.dk viser, at de kinesiske mærker sammenlagt havde en andel af det totale nyvognssalg på 8,6 procent i første kvartal, hvor det sidste år lå på ca. samme niveau med 8,2 procent.
”Der har været en periode, hvor salget har kørt sidelæns for de kinesiske mærker, efter straftolden trådte i kraft, men de kinesiske bilproducenter arbejder på at etablere mere produktion i EU, og jeg er ikke i tvivl om, at de vil forsøge at udnytte Teslas tilbageslag til at vinde frem,” lyder det fra Charlotte Brix Andersen, som er chef for medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation i AutoBranchen Danmark og forfatter til bogen ”Kinas elbil-revolution – fra copycat til pionér”.
Langt højere brugtimport
Hvor nyvognssalget kun lå marginalt højere i første kvartal i år set i forhold til sidste år, så er brugtimporten steget med voldsomme 70 procent. Mere end 20.000 primært elektriske biler er blevet hentet til landet i år.
Teslas andel af brugtimporten er som på nyvognssalg faldet kraftigt. Sidste år stod Tesla for 14,5 procent af importen, i år er det 4,5 procent eller 871 brugte biler, der er hentet hjem i første kvartal.
Også den samlede brugthandel ligger højere end sidste år. Således er der allerede efter første kvartal 144.693 brugte biler, der har skiftet hænder, hvilket er 19 procent mere end sidste år.
Lidt bemærkelsesværdigt har 3.840 brugte Teslaer skiftet hænder, hvilket er godt 21 procent flere end samme periode sidste år.
Kontakt
