Bilforhandlere

3F: Tesla afgør selv om danske biler og reservedele kommer frem 

Efter 3F har varslet blokade af Teslas biler, lyder det fra fagforeningen, at blokaden som udgangspunkt kun omfatter teslaer og reservedele, der skal til Sverige, men at konflikten også kan komme til at omfatte varer til det danske marked.

Det er ikke utænkeligt, at leveringen af teslaer og reservedele til teslaer til det danske marked vil blive omfattet af den konflikt, som Danmarks største fagforening, 3F, har varslet i sympati med de svenske fagforeninger, der i en længere periode har kæmpet for at få den amerikanske elbilsgigant Tesla til at indgå overenskomst. 

For selvom konflikten i udgangspunktet kun omhandler teslaer og deres reservedele, der skal igennem Danmark for at komme til Sverige, er det op til Tesla selv at sikre, at leverancer til både Danmark og Norge ikke påvirkes. 

Det fortæller 3F Transports formand Jan Villadsen til AutoBranchen Danmark.  

“Vores tillidsmand i Esbjerg fastslår, at det er op til Tesla at oplyse om, hvilke biler og reservedele, der skal til Sverige og dermed er omfattet af konflikten. Hvis ikke Tesla gør det, så er meldingen fra Esbjerg, at man vil blokere for alle teslaer og alle reservedele,” siger Jan Villadsen. 

Parallelimport påvirkes ikke

Dermed kan leveringen af teslaer til danske udsalgssteder også blive påvirket, ligesom leveringen af reservedele til danske værksteder muligvis ikke vil kunne komme frem. Omvendt vil parallelimporten ikke blive påvirket, fastslår 3F. 

Jan Villadsen understreger over for AutoBranchen Danmark, at han håber, der ikke kommer konflikt, og at Elon Musk og Tesla imødekommer de svenske krav. Hvis ikke det sker, vil den danske konflikt træde i kraft efter 14 dagens varsel. 

I Sverige har konflikten mellem Tesla og fagforeningerne stået på i længere tid, og flere fagforeninger sympatistrejker med IF Metall, der er den danske pendant til Dansk Metal. Det betyder blandt andet, at Tesla ladenetværk ikke vil blive repareret og efterset.  

Herhjemme er det endnu uvist, om Dansk Metal vil sympatistrejke med If Metall, men Dansk Metal fastslog tirsdag, at de bakker op om 3F’s sympatikonflikt. 

Tesla skaber allerede problemer på værkstederne

Allerede inden 3F varslede sin sympatistrejke, har Tesla været i vælten herhjemme. For nylig blev alle reparationstider på teslaer i Autotaks sænket dramatisk og i flere tilfælde halveret. Det vakte naturligvis opsigt og flere af AutoBranchen Danmarks medlemmer overvejede at afvise reparationer af teslaer.  

Inden det kom så langt, valgte Forsikring & Pension, der er systemejer af Autotaks, dog at tilbagerulle Teslas nye reparationstider, mens Tesla undersøger, hvordan de nye reparationstider, der ifølge Tesla var interne tider uegnede til reparationer, var endt i Autotaks og udrullet i hele Europa.  

Tesla har fortsat ikke oplyst, hvordan reparationstiderne endte i Autotaks.  

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert