Hvor der sidste år var 114.800 takserede motorskader i årets første tre måneder, var tallet i år 112.146 – altså over 2500 færre skader.
Det svarer til en nedgang på over to procent.
Antallet af skader var sidste år rekordhøjt, hvilket blandt andet er blevet tilskrevet en voldsom snestorm i årets begyndelse og generelt meget vådt vejr, ligesom de stadig flere elbilers hurtigere acceleration er blevet nævnt som årsagsforklaring.
I år har vejret været lige modsat sidste år med en lunere vinter og nærmest ingen nedbør.
Mens både januar og februar i år har ligget markant under antallet af skader i de samme måneder i fjor, er tendensen dog anderledes i marts, hvor der blev takseret næsten 5000 skader flere i marts i år end i marts sidste år.
Derfor er det stadig for tidligt at konkludere noget endegyldigt om tendensen, lyder det fra AutoBranchen Danmark.
“Det er endnu for tidligt at fastslå, at antallet af skader har toppet efter rekordåret i fjor. Der er ingen tvivl om, at vi over en årrække oplever, at antallet af skader stiger markant. Nu er de så faldet over årets første kvartal, men om det er en tendens, der fortsætter, det stiller jeg mig tvivlende overfor,” siger Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark.
“Umiddelbart ser jeg det snarere som udtryk for, at vejret spiller mere ind, end det gjorde tidligere, sådan som vi også så med det rekordstore antal haglskader forrige sommer. Og at vejret og klimaet generelt har nogle større udsving, end vi tidligere har set,” siger han.
Tryg sparer på vejrskader og lander milliardresultat
Tendensen, hvor vejret spiller ind i forsikringsbranchen, bekræftes også af forsikringsselskabet Trygs resultat for første kvartal.
Heraf fremgår det således, at Trygs udgifter til vejrrelaterede skader i første kvartal var på 153 millioner kroner, hvilket er 167 millioner kroner lavere end forventet.
Tryg leverede i øvrigt er solidt forsikringsresultat i første kvartal på 1,54 milliarder kroner, hvilket er næsten 300 millioner kroner bedre end sidste år, hvor resultatet i første kvartal var på 1,28 milliarder kroner.
Genkender ikke Konkurrencerådets konklusioner
Tryg var i forbindelse med lanceringen af deres kvartalsresultat også ude at kommentere på Konkurrencerådets analyse af skadesforsikringsmarkedet for private, der har skabt markant opmærksomhed om stigende forsikringspriser og visse kundetypers overbetaling for deres forsikringer – og for en kritik af, at konkurrencen på markedet for skadesforsikringer til private er udfordret.
Det kan Trygs topchef dog ikke genkende:
“Vi hilser jo altid initiativer velkomne, som kan bidrage til et velfungerende marked og skabe gennemsigtighed for kunderne. Vi oplever generelt et velfungerende marked med sund og hård konkurrence,” har topchef Johan Kirstein Brammer udtalt ifølge Marketwire.
Han afviser da også, at forsikringsselskaberne har gjort noget forkert:
“Jeg har noteret mig, at der ikke er noget sted i rapporten, at det antydes, at nogen i branchen har gjort noget forkert. Det er den ene ting. Den anden ting, jeg noterer mig gengives i rapporten, er, at der er indikationer på, at standardpraksisser i branchen kan forbedres på brancheniveau for at fremme konkurrencen. Og det samarbejder vi så med myndighederne om at kigge på, hvis det bliver aktuelt. Det er jo en brancheting, og det er også derfor, at vi henviser til vores brancheorganisation F&P for at få udtalelser omkring emnet,” siger han videre ifølge Marketwire.
Johan Kirstein Brammer forklarer samtidig de store prisstigninger, som mange forsikringskunder har oplevet med inflations høje niveau. Han nævner blandt andet prisen på forlygter, hvor der er set prisstigninger på 38 pct. de sidste to år, men nævner også kofangere som en anden reservedel, der er blevet dyrere at skifte:
“Og hvis jeg skal reparere en kofanger, så er mine omkostninger til det steget med 28 pct. de sidste to år. Så der er masser af inflation stadigvæk. Men det er klart, at vores ambition er, at vi, i takt med at inflationen falder, også tilpasser vores prisstigninger,” siger han.
AutoBranchen Danmark deltager i høringsprocessen, der blev sat i gang efter offentliggørelsen af Konkurrencerådets analyse. Det kan føre til en egentlig markedsefterforskning af skadesforsikringsmarkedet for private.
Høringen afsluttes 29. april, hvorefter der tages stilling til om markedsefterforskningen skal sættes i gang.
Kontakt

Nicky Bobak
Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert