Bilforhandlere

Garanti-kapløb ændrer spillepladen for forhandlere

Længere garantier øger nyvognskonkurrencen og skaber udfordringer for brugtvognsforhandlere og andre, der importerer nyere brugte biler fra udlandet.

Nyvognsgarantier har altid været vigtige for kunderne.   

Og mens meget lange garantier i udpræget grad har været en måde at ombygge kundernes tillid til nyere mærker, er det i de seneste måneder blevet et konkurrenceparameter for langt mere etablerede mærker.   

Ved udgangen af sidste år rørte Semler Gruppen således på sig og introducerede en forlænget garanti på Volkswagen, Audi, Skoda og Cupra, der sidste år var landets mest solgte, femte mest solgte, syvende mest solgte og 15. mest solgte mærker.     

Her blev garantien forlænget fra to til fem år eller 150.000 kilometer på mærkernes elbiler under forudsætning af, at bilerne er solgt af mærkernes egne forhandlere.   

Det gav genlyd i hele branchen. 4 ud af 6 af de nye solgte elbiler kom sidste år fra et af de fire mærker, så det er et markant konkurrenceoplæg.  

Siden har en række andre mærker og importører fulgt trop med garantikampagner på deres elbiler. Herunder Ford, der har forlænget garantien til fem år eller 100.000 kilometer, mens Mercedes Benz midlertidigt har lagt tre år til garantiperioden. På samme måde har Jaguar og Xpeng forlænget deres garantiperioder, og Mazda har også rørt på sig og lover seks års garanti på kommende elbil. I dag har Wismo Group, der som bekendt importerer Stellantis-mærkerne, fulgt op med fem års garanti eller 150.000 kilometer på elbiler fra Opel, Citroën og Peugeot. 

Spørgsmålet er, om det stopper der. Indtil videre har konkurrenterne givet svar i øst og vest. Nogen overvejer situationen grundigt, andre “arbejder på at finde en løsning”, mens andre igen for nuværende ikke har planer om at ændre garantivilkårene.   

Uanset hvad har garantikapløbet allerede stor betydning for branchen.  

“Garantier har længe været et konkurrenceparameter. Men det ser ud til, at det kommer til at spille en langt større rolle – også for de europæiske mærker,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.   

“Man kan forenklet sige, at de europæiske mærker længe har anset garantiforlængelse på samme måde som ekstraudstyr, altså noget der skulle tilvælges af kunden. Over tid bliver meget ekstraudstyr så set som standardudstyr, hvilket nu synes at ske på garantiområdet. På samme måde som vi tidligere har set det med sædevarme, elruder, klimaanlæg mv.,” siger Gitte Seeberg.  

Hun suppleres af Abid Khan, juridisk chef i AutoBranchen Danmark, der påpeger, at det samtidig er nyt, at der skelnes mellem garantier på forskellige dele af det europæiske marked: 

“Det er meget forskelligt, hvorvidt den forlængede garanti kun gælder en bestemt del af markedet eller hele Europa. Tidligere har garantierne oftest haft samme længde i hele Europa, men nu er det forskelligt fra mærke til mærke. Det er først i nyere tid, at vi er begyndt at se den ændring, og det betyder også, at vi også ser ændringer, når det kommer til at få anerkendt garantierne på tværs af landegrænserne i Europa,” siger han.

Han påpeger, at garantikapløbet herhjemme i høj grad er affødt af de mange nyere, brugte parallelimporterede elbiler, der udgør en større og større del af markedet.   

“Importørerne har mærket en ekstrem konkurrence fra de parallelimporterede biler i de sidste år, så det er en bevidst strategi at forlænge garantien for det, man kan kalde danskfødte biler for at få forbrugerne til at vælge dem frem for nye brugte biler fra udlandet,” siger Abid Khan.   

Det betyder, at man som brugtvognsforhandler skal oppe sig, lyder hans råd: 

“Det bliver uden tvivl sværere at være brugtvognsforhandler, da der nu er endnu et parameter, man skal holde øje med. Og det gælder både ved indkøb og salg.”  

“Hvis bilen afviger fra dansk standard, skal brugtvognsforhandlerne aktivt oplyse køberen om det. Hvis den importerede bil for eksempel kun har to års garanti i modsætning til en tilsvarende dansk bil med fem års garanti, skal forbrugeren have denne oplysning. Eller kan det være en hævebegrundende mangel, som man som forhandler selvfølgelig gerne vil undgå,” siger Abid Khan.  

“Vi kommer uden tvivl til at se flere sager på dette område, så det gælder om at holde tungen lige i munden.”  

Og det vil påvirke parallelimporten, forudser Nicky Bobak, der er brugtvognsekspert hos AutoBranchen Danmark:  

“De længere garantier udfordrer brugtimportmodellen for nyere biler, for forhandlerne skal finde økonomi og plads i avancen til, at der også skal kunne medindregnes udvidede forsikringer fra private aktører, der giver bare nogenlunde samme tryghed som de importørernes garantier,” siger han.

Kontakt

Gitte Seeberg

Adm. direktør

Abid Khan

Juridisk chef / advokat

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert