Nyhed (bruges ikke)

“Det her handler mere om håndværk end bilviden”

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Amanda Petersen er en sjældenhed. Hun kan noget med farver, og hun kan noget med overfladerne på biler. Og så er hun en af de få kvinder, som har kastet sig over uddannelsen som autolakerer på College360 i Silkeborg. Det er ingen sjældenhed, at autolakerere bliver uddannet her, fordi det er Danmarks eneste uddannelsessted for autolak. Men at være kvinde på den lakerede skolebænk gør den 21-årige østjyde til et særsyn. Faktisk viser en ny opgørelse fra College360, at der siden 1994 kun er uddannet 75 kvindelige autolakerere på stedet, mens tallet for mandlige er 1.970.

Amanda Petersen selv peger på, at den lave andel af kvinder i autobranchen som helhed gør det svært for helt unge piger at forholde sig til branchen og de muligheder, den rummer. Og derfor ser kønsfordelingen ud, som den gør.

”For mig er det at arbejde som autolakerer et håndværk. Det handler ikke så meget om nørdet bilviden eller køn, men mere om det at dyrke passionen for farver, og det at kunne vise sin passion frem. Det kan man, uanset om man er dreng eller pige. Jeg har en god kollega som af og til siger, at personen ikke dyrker biler, men blot reparerer dem. Det kan jeg godt lide ”, siger Amanda Petersen og fortsætter:

”Desværre får meget få unge piger i folkeskolen en forsmag på autobranchen gennem erhvervspraktik. Det gør, at få kan forholde sig til branchen. Og når få piger allerede i 8. og 9. klasse kan det, er det sværere at trænge igennem hos dem, forældrene og skolevejlederne”, forklarer den 21-årige Amanda Petersen.

Hun mener også, at flere foredrag fra både kvinder og mænd i branchen kunne vende billedet i folkeskolen og det generelle optag af elever på erhvervsskolerne, som stadig ligger langt efter de gymnasiale uddannelser med hensyn til antallet af optagede.

Praktik efter militæret gav indblik

Amanda Petersen besluttede sig efter gymnasiet for at tage et halvt år i militæret. Da camouflagen og kasernelivet var lagt på hylden, tog den kvindelige autolakerer, som lige nu er i praktik hos Byens Bilpleje i Lystrup ved Aarhus, selv rundt og besøgte værksteder og lakerere. Det endte med, at hun fik to kortere praktikforløb ud af det, og så var hun på krogen.

”Jeg blev fanget af autolakfaget og talte efterfølgende med min familie om, hvad næste step kunne være. Min mor har altid selv gerne villet være bygningsmaler, men pegede ud fra min interesse på autolakerer-uddannelsen i Silkeborg på College360. Og så var jeg i gang”, fortæller Amanda Petersen.

En selvstændig drøm

Når de godt fire år, som lakuddannelsen tager, er klaret, håber den 21-årige autolakerer at kunne starte sin egen virksomhed. Amanda Petersen kan ikke lige pege på den præcise grund til, at drømmen om at være selvstændig er så stor, men et sted lidt dybere ligger der en trodsighed.

”Da jeg gik på gymnasiet, var opfattelsen, at erhvervsuddannelser var for de dumme. Det ville jeg ikke høre tale om. Den fordom ville jeg meget gerne bryde med. Og ved at være selvstændig kan det blive understreget endnu tydeligere, at kvinder sagtens kan være med i den her branche”, siger Amanda Petersen.

Skills kan vise vejen

Amanda Petersen viser ikke kun sit værd i praktiktiden hos Byens Bilpleje eller på skolebænken i Silkeborg. Til april skal hun også konkurrere med de bedste til DM i Skills i Næstved. Her er landets dygtigste personvognsmekanikere og autolakerere fra rundt om i landet udpeget til at dyste mod hinanden for til sidst at finde danmarksmestrene anno 2019.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at dyste. Men jeg glæder mig også til at vise mit fag frem for de mange tusinde folkeskoleklasser, som kommer til Skills. Og så håber jeg det bedste på, at Skills også kan blive et springbræt for mig senere hen, når jeg forhåbentlig kan gå selvstændig”, siger Amanda Petersen og fortsætter:

”Og igen er det et godt afsæt til at bryde med de fordomme som går på, at kvinder ikke kan klare sig i den her branche. Selvfølgelig kan vi det, og vi kan sagtens være med blandt de bedste”.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Amanda Petersen og DM i Skills 2019″ description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]Blå bog:

Amanda Petersen, 21 år

I praktik hos Byens Bilpleje i Lystrup ved Aarhus.

Starter til april på 2. hovedforløb på College 360 i Silkeborg. Siden 1994 er der uddannet 75 kvindelige autolakerere i Silkeborg mod 1.970 mandlige.

 

Om DM i Skills

SkillsDenmark har siden 2011 hvert år holdt DM i Skills, Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne. DM i Skills skal eksponere erhvervsuddannelserne på en positiv måde ved at vise de dygtigste eud-elever, der gennem konkurrencer yder deres bedste.[/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]