Bilforhandlere

Leasingmøde satte scenen for det kommende år

Der var fokus på den økonomiske, politiske og juridiske situation for leasingbranchen, da AutoBranchen Danmark inviterede til leasingmøde. 

Godt 30 leasingmedlemmer var mødt op, da AutoBranchen Danmark i onsdags satte fokus på leasingselskabernes rammevilkår og fremtidsudsigter til et arrangement på vores kontor i København. Dagens program afspejlede nogle af de mange udfordringer, som branchen står over for i den kommende tid.  

Arrangementet blev indledt af AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg, der fortalte om de igangværende regeringsforhandlinger, og hvilke politiske tiltag, der kan komme op til genovervejelse med det nye folketing og en ny bred regering. 

Steen Bocian fortalte om vejen ud af inflationen 

Til at fortælle om fremtidsudsigterne for dansk økonomi, havde AutoBranchen Danmark inviteret den tidligere cheføkonom ved Danske Bank og Dansk Erhverv Steen Bocian, der i dag er debatredaktør på Børsen.  

Steen Bocian fortalte, at den inflation som Danmark og resten af Europa kæmper med i disse måneder, er en konsekvens af corona, hvor forbruget steg kraftigt, samtidig med at forsyningskæderne blev udfordret af nedlukninger over hele verdenen. Krigen i Ukraine og den følgende energikrise har forværret inflationen, men det er ikke den egentlige årsag.  

Derfor advarede økonomen mod at tro, at inflationen stopper, så snart der bliver fred i Ukraine. Til gengæld tyder meget på, at inflationen er ved at toppe nu på omkring 10 procent, hvilket på sigt vil forbedre forbrugertillid og købekraft i takt med at inflationen, når et mere normalt niveau.  

Ifølge Steen Bocian er det dog umuligt at spå om, hvornår inflationen kommer ned igen: 

“Hvornår inflationen falder til et normalt niveau, afhænger af, om krisen når at bide sig fast i beskæftigelse og boligmarkedet i så fald vil der gå flere år, men jeg tror og håber, at reallønnen vil gå frem igen i 2023, hvilket vil øge købekraften hos de forbrugere, der skal lease eller købe biler.”  

Juridisk chef rådgav om vanvidskørsel og leasingkontrakter 

AutoBranchen Danmarks juridiske chef, advokat Abid Khan fortalte om de seneste domme om vanvidskørsel. En af dommene,  var den foreløbig eneste afgørelse fra Højesteret om vanvidskørsel, hvor en leasingbil blev konfiskeret. 

Derudover gennemgik han også flere andre domme, der vil være med til at danne præcedens. Undervejs havde deltagerne mulighed for at stille spørgsmål om de tiltag mod vanvidskørsel. Enkelte medlemmer havde desværre også fået beslaglagt biler. 

Advokaten rådede medlemmerne til at forsøge at beskytte sig mod vanvidskørsel på denne måde: 

  • Benyt vores tro- og loveerklæring om vanvidskørsel 
  • Foretag et baggrundstjek af kunder og ansatte ved udlevering af køretøj 
  • Undersøg muligheden for panthaverdeklarationer/forsikring af jeres biler 

Abid Khan kom undervejs  med en lang række råd til, hvordan selskaberne kan indrette deres leasingkontrakter mest optimalt. Både ift. være så optimere deres egen compliance og benytte de muligheder, som lovgivningen giver.  

Advokaten rundede af med at fortælle om status ved Motorstyrelsen, hvor der igen er opstået forsinkelser.  

Gennemgang af Estimatic  

Sidst men ikke mindst fortalte kommerciel direktør ved AutoIT Peter Larsen om det semiautomatiske værdifastsættelsessystem, Estimatic, som AutoIT har udviklet til Motorstyrelsen.  

Systemet er også tilgængeligt for autobranchen, der kan vælge gøre brug af det samme system som Motorstyrelsen. AutoBranchen Danmark har indgået en fordelsaftale med AutoIT, der betyder, at AutoBranchen Danmark-medlemmer får den lavest mulige pris for at benytte Estimatic.  

Du kan læse mere om fordelsaftalen i vores fordelskatalog. 

Kontakt

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm