Nyhed (bruges ikke)

Negative forventninger breder sig

Brand New Cars For Sale in Dealer Showroom. Car Business.

Flere og flere bilforhandlere ser nu negativt på bilsalget i årets sidste måneder.

Det fremgår af en konjunkturmåling, som AutoBranchen Danmark har foretaget om bilforhandlernes forventninger til salget for 2019.

Undersøgelsen beror på svar fra 91 medlemmer og lige knapt halvdelen, 47 procent, af de adspurgte svarer nu, at de forventer et samlet fald i salget, mens kun hver femte ser optimistisk på udviklingen og venter salgsfremgang i forhold til året før.

Undersøgelsen afslører, at branchen er blevet betydeligt mere negativ over for bilsalget, siden de sidst blev spurgt til deres forventninger tilbage i maj. Dengang lød det, at 28 procent af forhandlerne forventede et fald i salget – mod nu altså 47 procent.

I undersøgelsen har forhandlerne også haft mulighed for at underbygge deres forventninger, og det fremgår, at flere angiver de samfundsøkonomiske forhold, mens andre peger på regeringsskiftet, og at forbrugerne udskyder deres beslutninger, fordi de er i tvivl, om de skal købe en benzin-, diesel- eller elbil.

Trods de stigende negative forventninger har bilsalget som helhed artet sig nogen lunde stabilt i årets første halvår.

De tre første måneder steg det meget kraftigt, da forbrugerne fremrykkede deres køb som følge af WLTP-usikkerheden om mulige afgiftsstigninger, men siden april er salget så fladet ud, og samlet set ligger det altså på niveau med sidste års salg.

Dykker man lidt længere ned i undersøgelsen, viser svarene, at forhandlerne kun er moderat positive i forhold til, om der bliver solgt flere grønne biler. Over halvdelen af de adspurgte svarer således, at de forventer en beskeden stigning i salget af el- og hybridbiler sammenlignet med sidste år, mens kun nogle få procent – mere præcist 6 procent – venter en markant stigning i elbilssalget.