Bilforhandlere

Ny hjemmeside til selvanmeldere blandt nyheder fra Motorstyrelsen

Motorstyrelsen udsender løbende nyheder til autobranchen om tiltag og vejledninger relevant for alle, der arbejder med biler og afgifter. Senest har Motorstyrelsen samlet op på en række tiltag målrettet selvanmeldere og Motorstyrelsens kommunikation med både branchen og borgere. Det udmunder sig i fire områder:

1. Nye hjemmeside til selvanmeldere

Hvad vil det sige at være selvanmelder, hvordan tilmelder eller framelder man sig ordning? Det er nogle af de spørgsmål, som Motorstyrelsen gerne vil imødekomme, og derfor har styrelsen for nyligt lanceret en hjemmeside, der opsummerer nogle af de mest hyppige spørgsmål fra branchen.

“Jeg synes, det er et godt tiltag, fordi der er en til usikkerhed forbundet med selvanmelderområdet og det at finde rundt i reglerne. Her kan man afklare de fleste processer som både eksisterende selvanmelder, ny selvanmelder eller hvis man ønsker at træde ud af ordningen”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist hos AutoBranchen Danmark.

Du finder hjemmesiden her.

2. Hjælp til berigtigelse af afgifter

Der skal laves en ny beregning af registreringsafgiften, når forhandleren har solgt køretøjet til en bruger i de tilfælde, hvor en bilforhandler indregistrerer køretøjer til sig selv som ejer og bruger med henblik på at sælge køretøjet videre. Det er nemlig først ved salg til bruger, at man kan opgøre den afgiftspligtige værdi og beregne den endelige registreringsafgift.

Hvis en forhandler som eksempel indregistrerer et køretøj til sig selv som ejer og bruger i marts og i maj sælger køretøjet til en kunde, skal månedsangivelsen for marts genoptages, og registreringsafgiften skal fastsættes på ny ud fra salgsprisen til kunden.

Processen kan være lidt omstændig, og derfor beskriver Motorstyrelsen på den her side, hvad man gør, når man skal bede Motorstyrelsen om at foretage afgiftsberigtigelsen – det kan man ikke længere selv gøre som selvanmelder for lukkede månedsangivelser.

3. Kundepanel skal forbedre kommunikationen

Motorstyrelsen vil gerne have flere input fra både borgere og virksomheder i forhold til service og den ydelse, som man kan forvente sig af styrelsen i Aalborg. Derfor har Motorstyrelsen lanceret et såkaldt kundepanel, der løbende skal vurdere, hvordan TastSelv-services eller mobilapps fungerer i praksis.

Det samme gælder oplevelsen af breve og rapporter, som Motorstyrelsen sender ud som enten vejledninger, ved kontrolbesøg eller generel sagsbehandling.

“Udfordringen er jo altid at tale i øjenhøjde med branchen, så fagpersoner forstår det, styrelsen kommunikerer til dem eller omvendt. Jo glattere, kommunikationen kan foregår, desto mere tid sparer alle, og desto mere korrekte bilafgifter og lignende opnår vi som samlet branche”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.

Vil du eller en fra din virksomhed være en del af kundepanelet, kan I tilmelde jer her.

4. Hjemmeside om bilafgifter

De nye bilafgifter i Danmark trådte reelt i kraft 18. december 2020, men en overgangsperiode frem til 1. juni 2021 indlagt, hvor Motorstyrelsens it-systemer skal være klar til den samlede omlægning. Motorstyrelsen har lavet en samlet hjemmeside, hvor man kan læse mere om vejledninger, overgangsordningen og hvad der kommer til at ske fra den 1. juni 2021 0g frem.

Du finder temasiden om bilafgifterne her.

Kontakt

Juridisk hotline