Eftermarked

Ny rapport: Autobranchens kvinder har indhentet mændene 

AutoBranchen Danmark lancerer nu den årlige undersøgelse blandt elever og lærlinge, som viser, at de kvindelige lærlinge har indhentet mændene på mange vigtige områder. De har fx lige så let ved at finde læreplads. 

Kvinderne er fortsat markant i undertal i autobranchen, men det går bedre og bedre med at gøre plads til kvinderne i branchens virksomheder. Det viser AutoBranchen Danmarks årlige undersøgelse af trivslen på autouddannelserne. Undersøgelsen, som nu har kørt for fjerde gang, understreger, at kvinderne er accepteret og i stigende grad efterspurgt af arbejdsgiverne. 

Således har 7 ud af 10 kvinder i undersøgelsen svaret, at de fandt det let eller meget let at finde en læreplads. Blandt de mandlige lærlinge har 6 ud af 10 svaret det samme. Og samtidig svarer færre, at de oplevede det svært at finde en læreplads. 

Oplevelserne med at finde læreplads er måske også medvirkende til, at der stort set heller ikke er forskel på kønnene, når det handler om forventningen om at få arbejde efter endt uddannelse. 64 procent af mændene og 60 procent af kvinderne svarer, at de forventer at have job med det samme. Kun 5 procent forventer, at de kan gå ledige i tre til seks måneder. Sidste år var det 10 procent af kvinderne, der forventede at skulle lede efter job i tre til seks måneder. 

“Det er utroligt glædelige tal. Det viser selvfølgelig, at vi mangler arbejdskraft i branchen, men det viser også, at de virksomheder, der har været forbilleder og ansat kvinder, har haft god afsmitning på andre virksomheder og på den måde spredt budskabet om, at en mangfoldig medarbejdergruppe er en fordel,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

Nogle kvinder mærker stadig en form for forskelsbehandling i virksomhederne, men også den bliver mindre, og 80 procent af de kvindelige lærlinge tør godt anbefale andre kvinder at tage en uddannelse i branchen – de vil anbefale den til kvinder i lige så høj grad, som de vil anbefale den til mænd.  

25 procent af kvinderne og 9 procent af mændene har oplevet en eller anden form for seksuel krænkende adfærd eller mobning. Det er for mange, men også her er fremgangen markant. Sidste år var tallet for kvinder 40 procent, og for to år siden var det halvdelen af kvinderne, der markerede, at de havde oplevet seksuel krænkende adfærd eller mobning.  

“Det tal skal vi selvfølgelig have ned, og det er jeg heller ikke i tvivl om, at vi får, efterhånden som det bliver mere og mere almindeligt med kvinder på værkstedet. Krænkende adfærd uanset hvilket køn eller minoritet man er, kan aldrig være i orden. Og heldigvis er der markant fremgang,” siger Gitte Seeberg.  

450 elever og lærlinge på autouddannelserne har svaret på undersøgelsen. Langt størsteparten af eleverne går på hovedforløb og har således også en læreplads. Alle skoler med autouddannelser har fået tilbud om at være med, og det har 15 skoler taget imod.  

Denne gang har en håndfuld spørgsmål også kredset om grøn omstilling. 

35 procent af lærlingene har svaret, at de ikke er interesseret i at arbejde med grøn omstilling. 10 procent vil meget gerne arbejde med elbilernes avancerede teknologi, mens størsteparten tager det som det kommer.  

Du kan læse rapporten i detaljer her Trivselsrapport 2023

AutoBranchen Danmark har lavet et univers til uddannelse. Der kan du få viden om ansættelse af lærlinge, om efteruddannelse og, hvis du vil vide mere om at komme ind i branchen. Se mere her. 

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper