Bilforhandlere

Dom: Ansættelsesforhold kunne ophæves med corona-tvangslukning som begrundelse

Københavns Byret har i to sager taget stilling til, om en arbejdsgiver kunne ophæve medarbejdernes ansættelsesforhold med tvangslukning som følge af Covid-19. Det var tilfældet i begge sager, hvor to medarbejdere havde klaget over, at deres arbejdsgiver ophævede ansættelsesforholdene med tvangslukning som begrundelse.

De ansatte arbejdede i restaurations- og kantinedrift, men da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned i starten af 2020, var det ikke længere var muligt for selskabet at udføre dets kerneaktiviteter.

Byrettens begrundelse

To af firmaets medarbejdere valgte at anlægge sag mod selskabet med påstand om betaling af løn i opsigelsesperioden. Begge medarbejderne havde et opsigelsesvarsel på 14 dage, og der var ikke aftalt en force majeure-klausul i deres ansættelseskontrakter.

Københavns Byret var af den opfattelse, at der indtrådte en force majeure-begivenhed ved regeringens nedlukning af liberale erhverv den 18. marts 2020, som påvirkede virksomhederne i de konkrete sager.

Et af de principielle spørgsmål i sagerne var, om force majeure kunne påberåbes, selv om det ikke var aftalt i ansættelseskontrakten, og ansættelsesforholdet heller ikke var omfattet af en kollektiv overenskomst.

Derfor tabte de ansatte

Force majeure er en del af de udfyldende retsregler, som kan anvendes, hvis forholdet ikke er udtrykkeligt reguleret i en aftale. Af den årsag kunne arbejdsgivere ifølge byretsdommen påberåbe sig force majeure, uanset om det er reguleret i en ansættelseskontrakt, eller om medarbejderne er omfattet af en kollektiv overenskomst. Dermed frafaldt erstatningsansvaret over for medarbejderne.

Advokat nedtoner afgørelserne

Selv om dommene er en smule karakteristiske, er de dog ikke nødvendigvis udtryk for, at alle virksomheder vil kunne påberåbe sig force majeure i forbindelse med en lignende covid-situation, som tilbage i marts 2020. Det vurderer Maria Barfoed, advokat og sekretariatschef hos AutoBranchen ArbejdsgiverForening (ABAF).

“Man skal altid foretage en konkret og individuel vurdering af, om der kan ske ophævelse på grund af force majeure. Ikke alle virksomheder blev i marts 2020 tvangslukket på samme måde som de liberale erhverv. Eksempelvis kunne en del af ABAF’s medlemmer fortsat holde åbent (dog med restriktioner), hvorfor ophævelser af ansættelsesforhold med henvisning til force majeure i sådanne virksomheder formentlig ikke havde været muligt,” siger Maria Barfoed fra ABAF.

Kontakt

Juridisk hotline