Bilforhandlere

Folketinget enig om historisk hjælpepakke

Alle Folketingets partier har 19. marts meddelt, at de har lavet en historisk hjælpepakke, som kan beløbe sig til et trecifret milliardbeløb.

(Bemærk, at artiklen er udgivet 19. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)

Denne artikel beskriver kun tiltag, der er relevante for AutoBranchen Danmarks medlemmer.

På et pressemøde torsdag den 19. marts præsenterede finansminister Nicolai Wammen og partilederne uden for regeringen den historiske hjælpepakke, der også vil hjælpe store dele af autobranchen ifølge AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg.

”Det er en hidtil uset hjælpepakke til dansk erhvervsliv, som også vil hjælpe store dele af AutoBranchen Danmarks medlemmer. Et samlet folketing sender et helt afgørende signal til erhvervslivet, om at politikere vil gøre alt for at undgå en økonomisk krise i kølvandet på Covid-19-krisen”, siger Gitte Seeberg.

Midlertidig kompensationsordning for selvstændige og små virksomheder
Hjælpepakken til de selvstændige og små virksomheder indeholder betydelig støtte til at dække nedgang i omsætningen på mere end 30 % som konsekvens af COVID-19. Kompensationen fra staten er på 75 % af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned, svarende til satserne i lønkompensationsordningen aftalt med arbejdsmarkedets parter i trepartsaftalen. Hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle, vil der være mulighed for at få kompensation på op til 46.000 kr. gennem denne hjælpe pakke og aftalen om lønkompensation.

Det vil også være muligt at få støtte fra ordningen for selvstændige uden CVR-nr., som har oplevet et fald i B-indkomsten på 30 pct. Den selvstændige kan i så fald få dækket 75 pct. af B-indkomsttabet, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned

Selvstændige eller små erhvervsdrivende kan højest få kompensation i tre måneder fra den 9. marts og frem til den 9. juni. Det er et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 fuldtidsansatte. Og det er et krav, at omsætningen tidligere har været over 15.000 kr. pr. måned i snit.

Virksomhederne skal ansøge om kompensation på Erhvervsstyrelsens virksomhedsportal virksomhedsguiden.dk. Erhvervsstyrelsen arbejder på at kunne modtage de første ansøgninger hurtigst muligt. Information herom vil blive offentliggjort på virksomhedsguiden.dk.

En selvstændig håndværksmester forventer et månedligt omsætningstab på 40.000 kr. i perioden fra 20. marts til 20. maj som følge af corona-virus. Den gennemsnitlige månedlige omsætning for håndværksmesterens selskab var i regnskabsåret 2019 på 100.000 kr. Omsætningstabet svarer dermed til 40 pct. Med kompensationsordning får håndværksmesteren derfor 23.000 kr. i kompensation fra staten pr. måned frem til 20. maj, svarende til den maksimale månedlige kompensation. Den selvstændige håndværksmester får på den måde bedre mulighed for at opretholde sit forsørgelsesgrundlag i den ekstraordinære situation.

Kilde: Finansministeriet.

Særligt udsatte virksomheder kan få hjælp til faste udgifter
En helt central del af hjælpepakken er til de virksomheder, der oplever en omsætningsnedgang på mindst 40 procent som følge af COVID-19. Ordningen kan kun bruges til dokumenterbare faste udgifter fx husleje, forsikringer og uopsigelige kontrakter, deriblandt leasingkontrakter.

Andelen af de faste udgifter, der kan kompenseres, er følgende:

– 80 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 80-100 pct.
– 50 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 60-80 pct.
– 25 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 40-60 pct.

Virksomheden kan ansøge om kompensation ved at sende en revisorpåtegnet opgørelse over sine faste udgifter de tre foregående måneder. Den forventede omsætningsnedgang som følge af COVID-19 opgøres for hele eller dele af perioden fra 9. marts 2020 til 9. juni 2020 med reference til samme periode i 2019.

Virksomheden bekræfter med tro og love, at omsætningen er faldet. Dernæst udbetaler Erhvervsstyrelsen kompensationen. Der kan ydes 80 pct. støtte til udgiften for revisorpåtegnelsen, såfremt en ansøgning udløser kompensation. Ved udgangen af perioden vil der ske en kontrol på baggrund af momsindberetninger, hvorefter der vil kunne ske en efterregulering svarende til det faktiske omsætningstab.

Der kan ikke ansøges om kompensation, hvis de faste udgifter udgør minimum 25.000 kr. i perioden (henset til udgifterne ved revisorpåtegnelsen). Der kan maksimalt opnås kompensation for 60 mio. kr. pr. virksomhed i perioden.

Ansøgning finder sted på virksomhedsguiden.dk

En restaurantejer kan som følge af det midlertidige forbud ikke bespise gæster i sin restaurant, men opretholder et salg på 15 pct. af sin normale omsætning via take away. Da restauranten oplever en omsætningsnedgang på 85 pct., kan den få kompenseret 80 pct. af sine kompensationsberettigede faste udgifter:

Faste udgifter pr. måned:
• Månedlig huslejeudgifter: 18.000 kr.
• Uopsigelig leasingaftale på varevogn: 5.000 kr.
• Renteudgifter på gæld til køkkeninventar: 4.000 kr.
• I alt: 27.000 kr.

Kompensation: 21.600 kr. (svarende til 80 pct. af 27.000 kr.).

Kilde: Finansministeriet.

Garantiordning til nye lån styrkes
Staten har allerede stillet garanti for 70 procent af nye banklån, som skal bruges til at dække underskud hos SMV’er. Der er dog nogle krav der skal opfyldes. Man skal kunne dokumentere at have haft et driftstab, der skyldes Covid-19, på 30 procent – tidligere var det 50 procent. Derudover skal virksomheden grundlæggende have en sund økonomi. Staten forhøjer nu rammen til 17,5 mia. kr.

For de store virksomheder vil der være en lignende garantiordning, men den vil skulle fungere på ”markedsvilkår”. Rammen der er afsat til de store virksomheder garantier er nu på 25 mia. kr.

Ordningen administreres af Vækstfonden, hvor ansøgningen skal gå igennem.

Offentlige indkøb fremrykkes

Frem til den 31. oktober 2020 vil det offentlige dispensere fra en række bevillingsregler, der har betydning for indkøb i staten. Det bliver muligt for statsinstitutioner at foretage forudbetaling for leverancer, der har levering frem til 1. juli 2020 og en værdi på højst 1 mio. kr. De statslige institutioner opfordres til at benytte muligheden for forudbetaling.

Statslige institutioner er allerede blevet opfordret til at udvise fleksibilitet over for leverandører. Det bliver derudover muligt for statsinstitutioner at undlade at gøre misligholdelsesbestemmelser gældende, hvis misligholdelsen kan henføres til Coronavirus.

Offentlige betalinger til private virksomheder fremrykkes også i videst muligt omfang.

Tiltag til eksportvirksomheder undersøges

Hjælpepakken indeholder også to tiltag til eksportvirksomheder. AutoBranchen Danmark er i skrivende stund ved at undersøge, om autobranchens eksportører hører under her. Denne artikel vil hurtigst muligt blive opdateret med den information.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Emil Refn

Studentermedhjælper

Anton Willum Bøje Ritzau

Studentermedhjælper