Bilforhandlere

Guide: Sådan opgør I forsikringsskader med brugte bildele

Der sendes i runde tal omkring 100.000 biler til ophug  om året i Danmark. Men bilernes liv ender langt fra her – herfra skilles bilernes ad, og en lang række af reservedelene klassificeres, sættes til salg og indgår i sidste ende i reparationer af biler i drift.

De brugte bildele indgår også i udbedringen af forsikringsskader, og flere forsikringsselskaber stiller i dag krav til, at skader på biler udbedres med brugte bildele. Det kan være en dør, der skal skiftes, en kofanger eller lignende, hvor det skadede køretøj er af lidt ældre dato.

Klassificering hjælper

De brugte bildele klassificeres ud for deres slitage, anvendelsesmuligheder og håndteringen af dele for, at de kan indgå på forsvarlig vis i genopretningen af en bil.

”Man har i dag gode muligheder for at bruge brugte bildele, når man sørger for, at de matcher bilens alder og generel slitage. Langt de fleste autogenbrugere har sat de brugte reservedele i system ved hjælp af klassificeringerne. Derfor anbefaler vi også, at man ved indkøb af alle brugte dele tager afsæt i den her guide og kvalitetskontrollen af de enkelte reservedele, fortæller Jørgen Petersen, forsikringskonsulent hos AutoBranchen Danmark, der til dagligt med support til systemet Autotaks, der bruges til at opgøre forsikringsskader i Danmark.

Fotos og data om delene

En beskrivelse indeholder foruden klassificeringen fotos, data, pris og information om, hvorvidt delen leveres strippet eller ej. På den måde er værksted og autogenbrug på bølgelængde med, hvad det er for en bildel, der udveksles mellem dem. Klassificeringen er afgørende for den rigtige arbejdsproces med reservedelen.

”I vores hverdag er vi blevet vant til, at mere skal genbruges og at mindre skal smides ud. Den udvikling er selvfølgelig også i gang i autobranchen, og her kan klassificeringen af bilernes reservedele hjælpe med til, at vi får anvendt flere brugte dele”, siger Jørgen Petersen fra AutoBranchen Danmark.

Jørgen Petersen anbefaler, hvis bilen eksempelvis er årgang 2015, bør man indkøbe reservedele som er fra 2015 eller nyere for at sikre, at er nogenlunde match mellem den brugte del og bilen.