Eftermarked

Hold hovedet koldt hen over sommeren og undgå lakskader

Den danske sommer er blevet ramt af hedebølge, og varme og luftfugtighed kan betyde temmelig meget, når der skal lakeres biler.

Her giver AutoBranchen Danmarks lakekspert René Thomsen et par fif til at undgå fejl og lakskader, når temperatur og luftfugtighed kravler opad.

Fylder og klarlak

Det er næppe nogen hemmelighed, at der er en god idé at udnytte de tidlige og køligere morgentimer til arbejde med autolakering, men der er et par guidelines til at sikre den korrekte lakering midt på dagen – og alle processerne op til og efter lakeringen.

“Jeg vil især være opmærksom på fylderprodukterne og deres kemiske reaktioner ved højere temperaturer. I mange tilfælde kan der opstå lufthuller og eller udposninger, hvis de tørrer for hurtigt. Det kan blive fatalt for den videre proces”, fortæller René Thomsen.

Et lignende problem kan opstå med klarlak:

“Her bør man ved meget høje temperaturer kigge på hærdere og fortyndere, der kan forlænge tørretiden, både når det kommer til at være støvtør og tør nok til polering. I værste fald kan en for hurtig tørretid betyde, at man påfører for tykke lag, og så er skaden sket”, forklarer René Thomsen.

Hold øje med luftfugtigheden

Som autolakerer er det også en god idé at være ekstra opmærksom på luftfugtighed – også i sommermånederne. En højere luftfugtighed kan nemlig have effekt på vandfortyndbare lakker.

“Igen er det er vigtigt at kigge på de vandfortyndbare produkter, man anvender. Det kan være nødvendigt at justere indholdet af bindemidler og additiver, så de følger den forhøjede luftfugtighed. Her anbefaler jeg, at man matcher vejrudsigten og egne målinger med sine produktlabels”, fortæller René Thomsen, der er lak- og karrosserikonsulent hos AutoBranchen Danmark og selv har arbejdet adskillige år som selvstændig autolakerer på Fyn.

Polering og slibning

Det er også værd at holde øje med temperaturen, når det handler om polering og slibning.

“Det er i sagens natur meget vigtigt, at slibning og polering først sker, når lakken er helt tør, hvilket kan være et problem ved højere temperaturer i sommermånederne. Derfor kan det være en idé at rykke efterbehandlingsarbejdet til tider på dagen, hvor temperaturen er lav. Eksempelvis i den tidlige morgen”, siger René Thomsen.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper