Bilforhandlere

Kraftig stigning: Derfor overhaler bilsalget pludselig 2019-tallene

Bilsalget for juli 2020 kan opsummeres i tre punkter:

1. Samlet juli-salg er 13,4% højere end i 2019.

2. Elbiler holder fast i stor fremgang.

3. Ford har stor succes med hybrid-SUV.

1. Kraftig fremgang i juli-bilsalget

Efter måneder med lukkede bilfabrikker, et stort fald i forbrugertilliden og generel usikkerhed på grund af coronavirussen vendte billedet en del i juli 2020, når det handler om bilsalg i Danmark. I alt blev der indregistreret 18.952 nye biler, og det er en fremgang på 13,4% i forhold til juli sidste år, viser de nyeste tal fra De Danske Bilimportører (DBI).

Fremgangen skal dog ses i lyset af kraftige fald i antallet af nyindregistrede biler i marts, april og maj. Hertil vidner den nye fremgang især om, at det igen er muligt at levere biler til kunder, som måske bestilte bilerne allerede før coronakrisen brød ud.  Det fortæller Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

“Bilsalget er en rettesnor for, om Danmark befinder sig i en høj- eller lavkonjunktur. Fremgangen i juli er godt nyt for de mange virksomheder og arbejdspladser, som er afhængige af salg og service af biler, men en det er endnu for tidligt at konkludere, at bilsalget i 2020 er genoprettet”, siger Gitte Seeberg fra AutoBranchen Danmark.

Der er kommet nummerplader på i alt 107.367 nye biler indtil videre i 2020, hvilket svarer til en nedgang på 22,7% ift. samme periode af 2019.

2. Grøn fremgang holder ved

Kigger man på el- og hybridbiler, var juli 2020 en god måned. Der blev solgt næsten 85% flere elbiler i juli 2020 end i 2019.

“Selv om bilsalget samlet har været udfordret det meste af året indtil nu, har bilkøberne benyttet sig af de lave afgifter på elbiler, og det har holdt salget godt i gang. Det understreger samtidig vigtigheden i, at politikerne inden udgangen af 2020 fremlægger og fastlægger nogle langsigtede afgift for de elektriske køretøjer. Sker det ikke, forudser jeg en markant opbremsning i salget af elbiler, fordi afgiften stiger”, fortæller Gitte Seeberg.

Hyundai Kona, Kia e-Niro og Renault Zoe satte sig på top-tre i juli 2020, mens den tidligere topscorer Tesla er nede på en 10. plads. På en fjerdeplads finder man desuden det nye kinesisk-ejede MG-mærke med modellen ZS.

En politisk aftale i slutningen af 2018 betyder, at den faktiske afgift på elbiler har været nul kroner for en stor del af elbilerne. Men hvis ikke der laves en ny politiske aftale, som forlænger afgiftsfritagelsen, ser tidslinjen sådan ud:

  • 20% registreringsafgift til og med 2020 (bundfradraget betyder, at elbiler op til 400.000 kr. i 2020 ikke betaler registreringsafgift).
  • 65%  i 2021.
  • 90% i 2022.
  • 100% i 2023 og frem.

3. Ford har ramt en guldåre

Ser man bort fra fremgangen i antallet af elbiler, har 2020 stået i hybridbilens tegn. Især Kia og Mitsubishi har stået for fremgangen, men så ramte Ford en guldåre.

Ford Kuga, mærkets plugin-hybrid SUV, har nemlig overhalet alle andre bilmærker indenom. Det betød 1.660 nye indregistreringer alene i juli 2020, hvilket er over ti gange så mange biler som nummer to – Mitsubishi Outlander med 151.

“At kombinere SUV med det grønne har vist sig at være en god opskrift. Samtidig har en skattelettelse siden 1. april 2020 betydet, at man har kunnet opnå et fradrag på 40.000 kr. årligt, hvis man anskaffer sig en el,- plugin hybrid eller en brintbil som firmabil. Analyserer man tallene lidt dybere, kan vi se, at en del har benyttet sig af det allerede nu”, siger Gitte Seeberg fra AutoBranchen Danmark.

Samlet er det indregistreret 2.539 plugin-hybrdibiler i juli 2020, hvilket ifølge DBI er en fremgang på hele 813,3% i forhold til juli 2019. År til dato lander fremgangen på 248,8% svarende til 7.091 pluginhybridbiler.

Ordningen med firmabiler gives ikke som et nedslag i bilens beskatningsgrundlag, men som et nedslag i den månedlige skattepligtige værdi. Nedslaget udgør 3.333 kr. pr. måned i perioden 1. april til 31. december 2020.

Tal og grafik

Herunder finder du et mere detaljeret markedsoverblik lavet af AutoBranchen Danmark på baggrund af tal fra De Danske Bilimportører.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper