Eftermarked

Kvalitetskoder på reservedele er afgørende for at genbruge flere biler i Danmark

På ti år er der blevet sendt over 1,1 millioner biler til ophug i Danmark. Når bilerne er afmeldt og sendt til genbrug, går den store jagt på de rigtige reservedele ind.

Heldigvis er Danmark god til at genbruge biler, hvilket er til gavn for både miljø og de virksomheder, som har specialiseret sig på området. Og flere forsikringsselskaber stiller krav til, at skader på biler udbedres med brugte bildele. Det kan være en dør, der skal skiftes, en kofanger eller lignende.

Men for at den proces fungerer, er den såkaldte klassificering af bildelene afgørende. Klassificeringen, der er en slags kvalitetskoder, der definerer i hvor god stand, reservedelene er i. Eksempelvis om en dør kan sættes direkte på, eller om der skal udbedres skader på den først.

”Hvis en reservedel udgør en vigtig del af bilens sikkerhed, eller skal være en reel handelsvare, er klassificeringen vigtig. Især hvis vi skal blive endnu bedre til at genbruge bildele fra udtjente biler. Dele, som hvis de er opmærket korrekt, sagtens kan genanvendes på letbrugte biler”, siger Nicky Bobak.

Hele branchen skal med

Hos Sjelle Autogenbrug i Galten vest for Aarhus er Marc Elmholdt vant til at holde godt øje med klassificeringen af brugte bildele. Sjelle Autogenbrug handler primært med andre firmaer, og her oplever autogenbrugeren, at der generelt er godt styr på brugen af opmærkningen af bildelene.

”Jeg mener dog, at flere genbrugere skal tage brug af kvalitetskoderne sørge for, at flere reservedele blive klassificeret, så hele man taler ud fra et fælles grundlag. Det er vigtigt, hvis vi gerne vil genbruge flere bildele i Danmark og samtidig opretholde en god standard på delene, uanset om de er firma til firma, der handler med dem. Eller at det er mellem autogenbrugere og forbrugere”, siger Marc Elmholdt.

Kvalitetskoder ikke et lovkrav

En fælles autobranche har tidligere udarbejdet kvalitetskoderne og samlet dem i en guide. Marc Elholdt fra Sjelle Autogenbrug synes, at det godt og vigtigt skridt.

”Men man skal bare huske på, at det ikke er et lovkrav, at reservedele bliver stemplet med kvalitetskoder. Det er op til den enkelte autogenbruger eller sælger af delene at gøre det. Og her kan de gå galt”, siger autogenbrugeren fra Galten.

Katalog viser vejen

AutoBranchen Danmark og flere andre brancheorganisationer har tidligere i fællesskab udviklet en særlig guide til at anvende brugte dele ved skadesreparationer.

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper