Benjamin Rud Elberth

Regeringen foreslår kompensation til selvstændige og særligt udsatte virksomheder

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

(Bemærk, at artiklen er udgivet 18. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)

Den 18. marts foreslog regeringen en ny hjælpepakke til alle selvstændige og virksomheder med op til 10 medarbejdere. Regeringen foreslog også en hjælpepakke til særligt udsatte virksomheder.

På et pressemøde onsdag den 18. marts foreslog regeringen to hjælpepakker til dansk erhvervsliv. Den første er henvendt til selvstændige og virksomheder med op til 10 ansatte. Den anden er rettet mod virksomheder, der oplever et omsætningstab på mere end 40 procent. Forslagene fra regeringen skal drøftes med Folkepartiets partier i løbet af i dag. Ifølge finansminister Nicolai Wammen vil der være tale om ”lynforhandlinger”, da erhvervslivet har hårdt brug for hjælpepakkerne.

Midlertidig kompensationsordning for selvstændige og små virksomheder

Hjælpepakken til de selvstændige og små virksomheder indeholder betydelig støtte til at dække nedgang i omsætningen på mere end 30 % som konsekvens af COVID-19. Kompensationen fra staten er 75 % af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned, svarende til satserne i lønkompensationsordningen aftalt med arbejdsmarkedets parter i trepartsaftalen. Det giver mulighed for at få dækket små 70.000 kr. til omsætningstabet i løbet af perioden 9. marts til 9. juni, hvor aftalen vil løbe, hvis den bliver gennemført som fremlagt. Hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle, vil der være mulighed for at få kompensation på op til 34.500 kr. gennem denne hjælpe pakke og aftalen om lønkompensation.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg, er glad for den nye hjælpepakke til selvstændige og de mindste virksomheder.

”Det er hårdt tiltrængt, at denne gruppe virksomheder får hjælp, fordi mange af dem ikke har likviditeten til at håndtere kriser, som den vi befinder os i. Jeg vil dog gerne understrege, at AutoBranchen Danmark har mange medlemmer, der er har flere ansatte end 10 og som har brug lige netop denne slags hjælp. Derfor vil jeg opfordre regering og folketing til at gøre dette forslag tilgængeligt for flere virksomheder”, siger Gitte Seeberg.

[/fusion_text][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.70″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Sådan virker ordningen for midlertidig kompensation for selvstændige og små virksomheder

(tiltag 1) Eksempel

En selvstændig håndværksmester forventer et månedligt omsætningstab på 40.000 kr. i perioden fra 20. marts til 20. maj som følge af corona-virus. Den gennemsnitlige månedlige omsætning for håndværkermesterens selskab var i regnskabsåret 2019 på 100.000 kr. Omsætningstabet svarer dermed til 40 pct. Med regeringens nye kompensationsordning får håndværksmesteren derfor 23.000 kr. i kompensation fra staten pr. måned frem til 20. maj, svarende til den maksimale månedlige kompensation. Den selvstændige håndværksmester får på den måde bedre mulighed for at opretholde sit forsørgelsesgrundlag i den ekstraordinære situation.

Kilde: Finansministeriet.

[/fusion_tagline_box][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Særligt udsatte virksomheder kan få hjælp til faste udgifter

Den anden hjælpepakke er til de særligt udsatte virksomheder, der oplever en markant nedgang i deres omsætning som følge af COVID-19 på mere end 40 %. Kompensationen målrettes dækning af faste udgifter og udgør mellem 25 og 80 %. Regeringen nævner som eksempel på virksomheder, der er omfattet, forretninger, der er nødt til at lukke ned midlertidigt, som konsekvens af regeringens tiltag mod Covid-19. Forslaget er designet til bl.a. hoteller, restaurationer, barer og rejsebranchen, men det er muligt, at de hårdest ramte i autobranchen kan benytte ordningen.

Forslaget er tæt på identisk med forslaget til de selvstændige. Virksomheder der oplever et omsætningstab på mindst 40 procent vil være berettiget til at få dækket op til 80 procent af deres faste udgifter. Modsat ordningen til selvstændige er der ikke sat et øvre loft for, hvor mange kroner en virksomhed kan få dækket. Ordningen vil ligesom ordningen for selvstændige dække i tre måneder.

AutoBranchen Danmarks juridiske chef, Eylem Ünüvar forklarer her, hvordan udsigterne er til at autobranchen kan benytte ordningen.

”Som det ser ud nu, skal ordningen kunne benyttes på tværs af brancher, dermed vil autobranchen som udgangspunkt være omfattet. Men det er kun et udspil, hvor alle de væsentlige detaljer mangler, derfor skal jeg se den endelige aftale, før jeg vil lægge hovedet på blokken, siger Eylem Ünüvar.

[/fusion_text][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.70″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Principper for midlertidig kompensationsordning for faste udgifter mv.

  1. Virksomheder på tværs af brancher skal kunne få kompensation
  2. Kompensationen målrettes virksomheder med et stort fald i omsætningen herhjemme (mere end 40 pct.)
  3. Kompensationen målrettes faste udgifter og udgør mellem 25 og 80 pct.
  4. Kompensation dækker op til tre måneder og udbetales hurtigst muligt
  5. Hvis omsætning er faldet væsentligt mindre, skal kompensationen betales tilbage.

Kilde: Finansministeriet.

Ansøgning vil finde stede på virksomhedsguiden.dk under Erhvervsstyrelsen, når ordningen træder i kraft.

Regeringen oplyser, at det er muligt at bruge flere forskellige ordninger, men man må ikke få dækket de samme omkostninger/tab flere gange.

[/fusion_tagline_box][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Seneste nyheder om corona-virussen

[/fusion_text][fusion_recent_posts layout=”default” picture_size=”fixed” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”corona-virus” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” content_alignment=”” excerpt=”yes” excerpt_length=”0″ strip_html=”yes” scrolling=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]