Bilforhandlere

Skal den ufaglærte gøres til faglært?

Autobranchen har brug for faglært arbejdskraft, og mange virksomheder har allerede ufaglært arbejdskraft på værkstedet, der kan være løsningen. Medarbejderen går til hånde, kan mange ting, men har altså ikke uddannelsen og må måske springe noget af arbejdet over. Andre kan måske endda stort set det samme som de faglærte, men har aldrig fået uddannelsen.

Det findes der råd for, og efter en individuel kompetencevurdering er det måske ikke så meget, der skal til.

AutoBranchen Danmark, Dansk Metal og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har etableret et samarbejde med det formål at sikre branchen tilstrækkeligt med faglært arbejdskraft.

”Før corona-pandemien gav os den store nedlukning af Danmark i foråret, var ledigheden blandt personvognsmekanikere helt nede på 1,5 procent i flere regioner. Det tal er usædvanligt lavt, og det er udtryk for mangel på arbejdskraft. Derfor tog vi fat på snakken med STAR, og det er er kommet flere gode ting ud af,” siger Gitte Seeberg, administrerende direktør i AutoBranchen Danmark.

”Voksenlærlinge er endnu en mulighed på paletten. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at hente ny faglært og kvalificeret arbejdskraft til branchen, og voksenlærlinge kan bidrage til det. I mange tilfælde bidrager de med en langt større erfaring end de helt unge, og det kan også være vigtigt,” fortsætter hun.

I en undersøgelse blandt AutoBranchen Danmarks medlemmer svarer mange, at de også har ufaglærte medarbejdere på værkstedet, og 40 procent giver udtryk for, at de gerne vil vide mere om muligheden for at gøre den ufaglærte til faglært.

Det kan lade sig gøre med en vis grad af løntilskud.

  1. Hvis du har en ufaglært medarbejder ansat, som du gerne vil give muligheden for at blive faglært: Mulighed for løntilskud på 30 kroner i timen op til to år i de perioder, hvor medarbejderen er på virksomheden. Når medarbejderen er på skole, får virksomheden AUB-tilskud på 240 kroner pr. skoleuge. Inden lærlingeaftalen bliver etableret, skal der laves en såkaldt realkompetencevurdering. Den skal være med til at afklare, hvor meget erfaring den ufaglærte medarbejder allerede kan, og hvor meget det skal forkorte den samlede uddannelsesperiode.
  2. Hvis du ønsker at indgå en voksenlærlingeaftale med en person, der er ledig: Når medarbejderen er i praktik i virksomheden, får virksomheden i udgangspunktet 45 kroner i timen i hele uddannelsesperioden. I skoleperioder får virksomheden AUB-tilskud på 5.240 kroner pr. skoleuge.

Det er vigtigt at kunne give præcis vejledning, når det handler om mulighederne for en voksenlærling. Det kan en konsulent fra Dansk Metal hjælpe med. AutoBranchen Danmark har et godt samarbejde med Dansk Metal, og deres konsulenter er parate til at rådgive virksomhederne om muligheder for voksenlærlinge.

Ønsker du mere information om muligheden for voksenlærlinge og tilskudsordninger, kontakt Carsten Ritter, kommunikations- og uddannelseskonsulent i AutoBranchen Danmark på telefon 3123 5724 eller mail cr@abdk.dk.

Lige nu er det ekstra attraktivt at have lærlinge. Det skyldes at AUB-tilskuddet er forhøjet betragteligt resten af 2020. Det kan du læse mere om her. 

Kontakt

Charlotte Brix Andersen

Leder af Medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation

Flemming Ransborg

Medlemskonsulent, Nordjylland og Bornholm
Klaus Schultz

Klaus Schultz

Medlemskonsulent, Sydjylland og Fyn

Christian Richter

Kommunikations- og politisk rådgiver

Lene Søbo

Grafiker og marketingkoordinator

Christian Mikkel Uldall Grøn

Web- og social medie manager

Julie Løvenholdt

Medlemskoordinator

Emil Refn

Studentermedhjælper