Bilsalg

Nyvognssalget går lidt frem i første halvår – brugte lidt tilbage

Elektricitet blev danskernes klart foretrukne drivmiddel til bilen i et første halvår, der bød på en mindre fremgang i salget af nye biler, men tilbagegang på brugte.

Lige over 86.000 nye biler er trillet ud fra forhandlerne i løbet af det første halve år af 2024. Dermed er salget steget med 2,4 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Det viser tal fra bilstatistik.dk.

Stigningen er hentet i andet kvartal, hvor juni har budt på det største salg. Året startede nemlig med et sløjt første kvartal, der lå 7,6 procent under 2023-tallet.

”I de første måneder af 2024 gik salget trægt, men vi har mærket en spirende optimisme hos en del af vores forhandlere i andet kvartal i takt med, at der også generelt er kommet flere positive meldinger om danskernes økonomiske situation,” siger adm. direktør i AutoBranchen Danmark, Gitte Seeberg.

Danskerne vil have elbiler

Især salget af elbiler er steget voldsomt i år, så det nu for første gang er blevet danskernes klart mest foretrukne drivmiddel i en halvårsopgørelse. 45 procent af salget indtog elbiler i første halvår, hvilket svarer til et salg på 38.939 biler.

Faktisk var de fire mest solgte bilmodeller elbiler i såvel juni måned som i første halvår. I begge perioder er det Tesla Model Y, der indtager førstepladsen, efterfulgt af Model 3. Begge modeller fik et kraftigt salgsmæssigt boost i juni efter en prisreduktion ved udgangen af maj måned. Henholdsvis 1.679 og 1.656 solgte biler endte de to modeller på i juni, viser tal fra bilstatistik.dk.

Volkswagen ID.4 og Audi Q4 e-tron indtog de to næste placeringer med hhv. 839 og 739 solgte biler.

Broget brugtbillede i første halvår

På brugtmarkedet er billedet mere broget. For juni måned ligger salget mere end 3.000 biler lavere end for et år siden. Og set over hele første halvår 2024 er salget af brugte vogne faldet med knap tre procent i forhold til året før.

Ligesom på nyvognssalget er det elbilerne, der ser den kraftigste fremgang på bekostning af benzin- og dieselbiler. Benzin udgør dog stadig over halvdelen af brugtmarkedet (52,6 procent) og diesel knap en fjerdedel (23,5 procent).

Salget af brugte dieselbiler er faldet en del. Lige over 60.000 brugte dieselbiler er blevet omsat i første halvår mod 73.000 et år tidligere. Men i forhold til maj tog brugte dieselbiler faktisk en procent mere af markedet i juni – så måske er den faldende tendens ved at rette sig lidt.

Set over hele første halvår er brugtvognssalget af elbiler cirka fordoblet til at udgøre 15,4 procent af markedet mod 7,9 procent året før.

”Vi er glade for at se, at danskerne har taget elbilen til sig både på ny- og brugtvognsmarkedet. Og især når det kommer til brugtimport, oplever vores forhandlere stor efterspørgsel på netop elbiler,” siger Gitte Seeberg.

Kontakt

Gitte Seeberg

Adm. direktør