Elbiler

Nyvognssalget stiger kraftigt, mens Tesla sætter rekorder

Tesla – og særligt Model Y – dominerer nyvognssalget i udpræget grad. Brugtvognssalget stiger svagt, men ligger fortsat under sidste års salg. 

Samlet set gik nyvognssalget i marts kraftigt frem i forhold til marts sidste år, viser data over indregistreringer fra bilstatistik.dk. Antallet af indregistrerede biler er steget fra 14.612 i marts sidste år til 17.960 i den måned, vi lige er gået ud af. Det svarer til en fremgang på knap 23 procent.  

Ser man på de solgte bilers drivkraft fortsætter pluginhybriderne med at tabe markedsandele i stor stil, mens elbilerne omtrent har fordoblet sin andel af salget fra 17 procent til 36 procent af det samlede nyvognssalg, når man sammenligner marts sidste år med marts i år.

Tesla udgør over 20 procent af det samlede nyvognssalg mod 5 procent i marts i fjor. Når man ser på de ti mest solgte mærker, går Audi, Toyota, Hyundai, Skoda og Kia alle også pænt frem i nyvognssalget i forhold til sidste år, mens Volkswagen og Mercedes Benz går tilbage.  

Alene Teslas Model Y er der blevet indregistreret 3.203 eksemplarer af i marts, hvilket svarer til knap 18 procent af det samlede nyvognssalg. Den næstmest solgte nye biler er Peugeot 208, som der er blevet indregistreret 516 eksemplarer af i marts. Teslas Model 3 er den tredje mest solgte nyvogn med 443 eksemplarer. 

Model Y’s salgstal er så gode, at de slår alle rekorder for salg af en enkelt model på én måned – uanset drivkraft. Den tidligere rekord blev sat af Ford Kuga i juli 2020, hvor der blev indregistreret 1.688 stk., mens tredjepladsen indtages af Volkswagens Up!, som der blev solgt 1.642 stk. af i november 2012.   

“Tesla slår den ene rekord efter den anden og elbilerne går generelt frem. Der sker store forandringer på markedet i disse uger og måneder og forbrugerne flytter sig hurtigt,” konstaterer Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

Brugtvognssalg går svagt frem 

Brugtvognssalget går samlet også frem i forhold til marts i fjor. Salget er steget med knap 4 procent. I alt er der blevet solgt 49.659 brugte biler, mens der blev solgt 47.838 i marts i fjor.  

Mens Volkswagen ikke har nogen modeller blandt de ti mest solgte nyvogne, kan de glæde sig over stadig at dominere brugtvognssalget, hvis knap 12 procent af de solgte biler er fra den tyske gigant. Herefter følger Peugeot og Toyota. 

Første kvartal visse omdelt marked  

Samlet set ligger brugtvognssalget for årets tre første måneder dog under salget sidste år. Det er faldet med over 3 procent fra 134.847 til 130.415.  

Nyvognssalget er for årets første kvartal omvendt steget ganske kraftigt med knap 17 procent fra 34.211 solgte nye biler i årets første tre måneder i fjor til 39.957 i samme periode i år.  

“Brugtvognssalget er kommet skidt fra start i år, selvom marts tyder på bedring. Nyvognssalget klarer sig til gengæld rigtig godt, men vi skal også huske på, at nyvognssalget i fjor var langt hårdere ramt, end brugtvognssalget var,” siger Gitte Seeberg, der generelt oplever markedet som omskifteligt.