Elbiler

Nyvognssalget styrtdykker i forhold til 2021, mens andelen af grønne biler stiger

Der blev i marts indregistreret 38 procent færre nye biler end i marts i fjor. De opladelige biler udgør en stadig større del af salget af de nye biler 

Der er stadig ikke for alvor kommet gang i salget af nye biler i 2022. Samlet set er salget i første kvartal faldet med 22 procent i forhold til året før, som ellers var præget af coronanedlukninger af bilhusene. 

I marts var antallet af nyregistreringer på 14.623, hvilket er 38 procent lavere end for marts i fjor.  

I årets første tre måneder er der blevet nyregistreret 34.231 biler, mens tallet for 2021 var 43.886.  

Det er i høj grad manglen på nye biler, der viser sig i det skuffende salg, mener Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

Svigtende bilsalgs skyldes bl.a. leveringsproblemer

“Vi har i snart lang tid oplevet lange leveringstider på biler. Det er svært at støve nye biler op og krigen i Ukraine har også ført til nye, forstærkede problemer med leverancer og produktion. Det ser vi konsekvenserne af. Vi må desværre sande, at nyvognssalget står i en svær situation,” siger Gitte Seeberg. 

Andelen af nyregistreringer af opladelige biler, som der ellers også er lange leveringstider på, stiger imidlertid for anden måned i træk. De udgør i alt 35 procent af salget med i alt 5177 nyregistreringer og er fordelt ligeligt mellem elbiler og pluginhybrider. Der er indtil videre i 2022 solgt flere nye elbiler end pluginhybrider, hvilket flugter med den politiske ambition. 

“Der har været meget snak om at genbesøge afgiftsindfasningen, men salgstallene for 2022 indtil videre viser, at elbiler vinder markedsandele, sådan som politikerne ønsker sig det. Derfor er ro om afgifterne oplagt,” siger Gitte Seeberg.  

Hun tilføjer, at uro om afgifterne lige nu vil ramme særligt hårdt, når autobranchen i forvejen er plaget af lange leveringstider og mangel på biler. 

“Hvis man begynder at pille ved afgifterne nu, vil man ramme en branche, der i forvejen står i store problemer. Så det vil jeg kraftigt advare imod,” siger Gitte Seeberg med adresse til de politiske partier på Christiansborg.  

  

Brugtvognssalget stiger – også for opladelige biler 

Mens salget af nye biler går sløvt, er der fuld fart på salget af brugte biler. Salget af brugte biler inklusiv parallelimporterede biler endte i marts på 47.927 biler. Det er rekord for 2022, hvor de tilsvarende tal for januar og februar er 45.407 og 41.592.  

Tallet er dog under marts måned 2021, hvor der blev solgt 55.102 brugte biler.  

I marts udgjorde elbiler 8 procent af brugte biler, mens pluginhybrider udgjorde 4,4 procent. Der er tale om stigninger fra henholdsvis 5,3 procent og 4,3 procent i februar.  

Kontakt

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent