Bilforhandlere

Sådan bliver de forskellige bilmærker ramt af krigen i Ukraine

Krigen i Ukraine har ført til yderligere mangel på reservedele. Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, Skoda, Porsche og Toyota er blandt de mærker, der har måtte skrue ned for produktionen 

Mens krigen i Ukraine koster tusindvis af uskyldige mennesker livet og har sendt over en million mennesker på flugt, har den også økonomiske implikationer i det mest af verden. Gaspriserne er i denne uge blevet målt til at være 20 gange højere end på samme tid sidste år, hvilket inden for autobranchen primært rammer autolakererne. Og samtidig betyder krigen også, at den forsyningskrise, der har plaget bilindustrien siden coronapandemiens udbrud for over to år siden, nu kommer til at fortsætte endnu længere. Således melder flere bilproducenter om mangel på eksempelvis chips, hvilket får dem til at lukke fabrikker eller skrue ned for produktionen.  

“Putins vanvittige krig i Ukraine er en skændsel og et angreb på menneskerettigheder og vores alle sammens frihed. Den skaber også store problemer for autobranchen, hvilket er et hårdt slag for mange. Jeg kan godt forstå frustrationerne over først at blive ramt af coronakrisen, dernæst manglen på mikrochips og nu en krig, som forlænger leveringstiderne på alt fra biler til reservedele og sender energipriserne på en stejl opadgående kurve,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

Følger udviklingen tæt

AutoBranchen Danmark har løbende haft en dialog med særligt forsikringsbranchen, der er en stor kunde hos landets autolakerere, som er særdeles hårdt ramt af de stigende energipriser. Den dialog vil naturligvis fortsætte, ligesom AutoBranchen følger den generelle udvikling om krigens påvirkning på branchen tæt. 

Herunder finder du et overblik over, hvad de forskellige mærker har meldt ud. Listen bygger på informationer fra AutoBranchens Danmarks europæiske søsterorganisation CECRA og omtale i diverse internationale medier. 

Audi: Skærer ned i produktionen på flere fabrikker pga. mangel på reservedele affødt af krigen i Ukraine.  

BMV: Har stoppet produktionen af både BMW og Mini på flere fabrikker rundt om i Europa, fordi der er mangel på reservedele. De stopper også deres lokal produktion i Rusland og eksport til det russiske marked.  

General Motors: Har suspenderet dele af forretningen i Rusland og vil stoppe al eksport til landet. 

Honda: Stopper eksport af biler og motorcykler til Rusland. Dette skyldes dog ikke krigen, men blev allerede besluttet i 2020.  

Hyundai: Har midlertidigt stoppet bilproduktion på deres fabrik i Skt. Petersborg. Dette skyldes mangel på mikrochips. 

Stellantis: Afventer de politiske udmeldinger og om sanktionerne bliver skrappere. Stellantis har en fabrik med Mitsubishi i den russiske by Kaluga, som vil fortsætte indtil videre. 

Jaguar Land Rover: Sætter levering af biler til Rusland på pause, da sanktionerne gør det mere besværligt at sælge biler 

Mercedes Benz: Daimler Truck-afdelingen har midlertidigt stoppet deres aktiviteter i Rusland. Mercedes har annonceret, at de nedskalerer produktionen på fabrikker i Tyskland som følge af reservedelsmangel. 

Mitsubishi: Suspenderer muligvis produktion og salg af biler i Rusland.  

Nissan: Har stoppet eksport til Rusland og forventer stop i produktionen pga. mangel på reservedele.  

Renault: Ejer den russiske producent Avtovaz, der har haft stoppet produktionen på en fabrik i Togliatti pga. mangel på reservedele. Renault har også haft lukket en fabrik i Moskva. Rusland er Renaults næststørste marked og krigen har medført, at Renault har mistet en fjerdedel af sin værdi på aktiemarkedet.  

Volkswagen: Har haft lukket to tyske fabrikker, der producerer elbiler for VW, Audi og Cupra. Volkswagen har også stoppet eksport til Rusland og har varslet lukning af deres fabrik i Wolfsburg i uge 10.  

Aston Martin: Har sat salg af biler til Rusland på pause. 

Volvo: Har stoppet billeveringer til Rusland.  

Skoda: Vil reducere bilproduktionen på grund af reservedelsmangel. Det betyder færre leverancer af elbilen Enyaq SUV. Skoda får mange leverancer fra producenter i det vestlige Ukraine.  

Porsche: Har stoppet produktionen på deres fabrik i Leipzig, men fortsætter på fabrikken i Zuffenhausen.  

Toyota: Blev ramt af cyberangreb, der betød 13.000 færre biler. Toyota har ikke givet Rusland skylden for angrebet, men det skete kort efter, at Japan annoncerede, at de ville bakke op om sanktioner mod Rusland.  

Du kan læse mere om, hvordan krigen påvirker autobranchen ved at klikke på nedenstående links:  

Stor usikkerhed om krigens påvirkning af autobranchen – AutoBranchen Danmark 

Krigen rammer også autobranchen: “Vi står til at miste millioner” – AutoBranchen Danmark 

Kontakt

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent