Eftermarked

SERMI-certificering udskydes

Per 1. august skulle et nyt certificeringssystem til bilers tyverisikringsrelaterede oplysninger være trådt i kraft. Det er nu udskudt på ubestemt tid.

EU har vedtaget en forordning, der betyder, at alle tyverisikringsrelaterede oplysninger fra bilproducenterne samles i et centralt registrer kaldet SERMI. Hvis man bliver SERMI-certificeret får man dermed adgang til disse oplysninger, der bl.a. drejer sig om nøglekodning, adgang til startspærre og i nogle tilfælde udvalgte originale reservedele eller softwareopdateringer. Med SERMI skal ejer og x antal navngivende medarbejdere certificeres. Herefter er det kunne disse medarbejdere der kan tilgå registeret.

Som AutoBranchen Danmark tidligere har beskrevet, skulle det nye SERMI-system være trådt i kraft den 1. august. Allerede i sidste artikel beskrev vi de store problemer, der har været på tværs af Europa med at få SERMI-systemet op at køre. Derfor kommer det ikke som en overraskelse for Eftermarkedschef hos AutoBranchen Danmark Nicky Bobak, at systemet ikke kommer op at køre til 1. august.

”Med de problemer der har været rundt om I Europa, giver det god mening at udskyde startdatoen for SERMI. I vores dialog med fx Teknologisk Institut og vores partnere i Europa har problemerne været tydelige, men vi er blevet forsikret om, at systemet ikke vil blive sat i drift, før det er klar til det. Derfor kan man som værksted tage det stille og roligt hen over sommeren, så vil vi informere yderligere om processen efter sommerferien,” fortæller Nicky Bobak.

Der foreligger ikke en endelig tidsplan for, hvornår SERMI skal træde i kraft. Det eneste der er sikkert er, at systemet vil træde i kraft i Sverige den 1. oktober 2023. Herefter forventes de resterende lande at blive en del af systemet med to måneders intervaller frem til 1. august 2024.

Teknologisk Institut vil være klar fra august

Som den første danske operatør af SERMI forventer Teknologisk Institut at blive akkrediteret til SERMI-inspektion den 14. august. Dermed vil det snart være muligt at ansøge om at blive SERMI-certificeret hos Teknologisk Institut, selvom Danmark tidligst kan blive omfattet af reglerne til oktober 2023.

Når den endelige startdato i Danmark kendes, vil AutoBranchen Danmark informere yderligere om processen.

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert