Bilforhandlere

Stærkt samarbejde om stop for seksuel chikane

De seneste måneder har vist, at der foregår seksuel chikane på mange danske arbejdspladser, og opmærksomheden omkring er stor.

Også i autobranchen er der medarbejdere, som mærker det, man også kalder “uønsket seksuel opmærksomhed”. Derfor har AutoBranchen Danmark og Dansk Metal i fællesskab valgt at søsætte et samarbejde, der skal forebygge seksuel chikane i branchens virksomheder.

I kraft af en stor donation fra Velliv Fonden kan virksomheder – ledere, tillidsrepræsentanter og medarbejdere – få redskaber til at forstå, hvor grænserne går, og få gode råd til, hvordan man sikrer det gode og sunde arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle.

“Vi er utroligt glade for dette samarbejde. Vi ved fra vores egen trivselsundersøgelse på uddannelserne, at seksuel chikane findes i branchen. Vi ved også fra Dansk Metals undersøgelse blandt deres medlemmer, at næsten fire ud af 10 har følt sig krænket i løbet af det seneste år. Så selv om man måske tænker, at det ikke findes i min virksomhed, så gør det måske alligevel. Vi har brug for arbejdskraft, så det er vigtigt, at vi har arbejdspladser, der er attraktive for både mænd og kvinder,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

Gitte Seeberg medvirkede mandag lidt efter kl. 8 i DR’s P1 Morgen, hvor hun fortalte om tiltaget. Hør det her

I AutoBranchen Danmarks undersøgelse blandt eleverne på autouddannelserne svarede lidt mere end halvdelen af kvinderne, at de havde oplevet større eller mindre grad af seksuel chikane i deres praktikvirksomhed.

Nu får AutoBranchen Danmarks medlemsvirksomheder mulighed for at hente vejledning, så medarbejdere og ledere får redskaber til at drøfte hvornår noget er over stregen. I første omgang vil ledere og tillidsrepræsentanter blive inviteret til et informationsmøde, hvor de får lov at høre mere om arbejdet med forebyggelse af seksuel chikane. Dernæst vil en gruppe virksomheder få mulighed for at dykke mere grundigt ned i arbejdet med forebyggelse.

“Vores grænser er forskellige. Det skal alle have chancen for at forstå. Måske forestiller man sig ikke lige, at der er en udfordring i ens egen virksomhed, men forebyggelsen er også vigtig,” siger Gitte Seeberg videre.

Indsatsen med forebyggelse begynder for alvor til september og kommer til at løbe i lidt mere end 12 måneder.  Det bliver via regionsmøder, hvor flere virksomheder kan deltage sammen og derefter separate indsatser med de enkelte virksomheder. Blandt andet ved hjælp af dialogspillet “Over stregen”, får ledere og medarbejdere på arbejdspladsen et indblik i, at alle har forskellige personlige grænser og en opmærksomhed på, hvad der er i orden og ikke i orden. Der er også input til, hvordan man nedskriver virksomhedens politik på området.

Vil du høre mere indsatsen for at forebygge seksuel chikane, så kontakt kommunikations- og uddannelseskonsulent i AutoBranchen Danmark, Carsten Ritter på telefon 31 23 57 24 eller cr@abdk.dk, eller din lokale repræsentant for Dansk Metal.