Elbiler

Aftenmøde i Aabenraa gav spændende fremtidssnak

Tendenserne lige nu og de udfordringer og muligheder, som følger med, var hovedpunkterne, da Gitte Seeberg, AutoBranchen Danmarks adm. direktør midt i sidste uge besøgte Sønderjyllands største uddannelsesinstitution EUC Syd i Aabenraa. Her talte hun til en større forsamling bilforhandlere og borgere, som er interesseret i den politiske udvikling.

Gitte Seeberg talte om den grønne omstilling fra benzin- og dieselbiler til el- og hybrid, og de udfordringer og muligheder, som det giver. Hun talte også om AutoBranchen Danmarks fokus på uddannelse. Det gælder blandt andet arbejdet med at sikre den rette tilgang til autobranchen i form af unge mennesker, der søger ind i branchen. Her fortalte hun således om samarbejdet med Dansk Automobil Sports Union og Dansk Metal, der skal skabe opmærksomhed helt ned i Folkeskolens 7. til 10. klasse.

”Det var et rigtigt fint møde i det sønderjyske. Det var dejligt at netværke og lige så godt at stå overfor en spørgelysten forsamling. Snakken om såvel grøn omstilling og om uddannelse er hele tiden værd at tage. Emnerne er meget vigtige og vi skal håndtere dem rigtigt,” siger Gitte Seeberg.

Fra talerstolen fortalte hun også tilhørerne om udviklingen af data i bilerne, nye former for mobilitet og om konsolideringen i branchen.

AutoBranchen Danmarks direktør var i selskab med Mette Simonsen Nordstrøm, director Strategy, marketing & communications hos Danfoss, som via en afdeling i Flensburg arbejder indenfor automobilområdet og har hybrid- og elbiler som et vigtigt fokusområde. Danfoss udvikler teknologiske dele, som skal bruges i bilerne.

Ifølge Bloomberg vil 55 procent af alle biler være elbiler i 2040, og Mette Simonsen Nordstrøm fortalte forsamlingen, at bilindustrien formentlig får brug for temmelig mange ingeniører til at stå for den teknologiske udvikling. En udvikling, som især tager fart i Kina, hvor man ikke som det er tilfældet hos de store europæiske bilproducenter, skal tage hensyn til omstilling af en masse arbejdskraft på store eksisterende fabrikker.

EUC Syds direktør, Finn Karlsson talte om erhvervsskolernes udfordringer med at trække unge til de håndværksuddannelserne, om tidligere besparelser på uddannelsesområdet, som har skåret skolerne helt ind til benet, og om udfordringer med at skaffe lærepladser til de unge. Samtlige Finn Karlssons udfordringer falder i tråd med, at AutoBranchen Danmark har fokus på de unges uddannelse. For det er dem, som skal være med til at sikre autobranchens fremtid.

”Vi har brug for en veluddannet arbejdsstyrke,” sagde Finn Karlsson og fremhævede desuden, at bæredygtighed er kommet på dagsordenen på hans skole, fordi det bliver – eller allerede er blevet – et vigtigt konkurrenceparameter.