Bilbranchen forandrer sig hastigt i disse år, og det samme gør mængden af sager hos Ankenævn for biler. Sammenlignet med 2023 så nævnet sidste år en stigning på 30 procent i antallet af klagesager. I alt 835 sager landede hos Ankenævn for biler i 2024, hvilket er hele 58 procent flere end mængden to år tidligere.
Det skriver Ankenævn for biler i sin nyudgivne årsrapport for 2024.
Og selvom fossilbiler stadig dominerer både på vejene og i klagesagerne, er der sket en stigning i sager vedrørende elbiler i takt med at deres andel af nybilsalg og brugthandel er steget kraftigt.
Godt og vel ¾ af klagerne hos Ankenævn for biler handler om køb og ¼ om reparation af biler. De fleste af klagerne vedrørende køb drejer sig om, hvorvidt bilen på leveringstidspunktet havde en mangel i købelovens forstand. Når det kommer til reparationer, handler klagerne ofte om, hvorvidt arbejdet er udført korrekt eller til den aftalte pris.
Salgsannoncen skal være korrekt
Blandt de udvalgte problemstillinger fra 2024, som Ankenævnet fremhæver i sin årsrapport, er klager fra forbrugere, som oplever, at deres nyindkøbte bil ikke har det udstyr eller den alder, som fremgik af salgsannoncen. En række sager involverer også biler, hvor serviceintervallerne har vist sig ikke at være overholdt, selvom det var blevet oplyst ved købet.
”Svarer bilen ikke til det annoncerede, og er fejlen ikke korrigeret senest på tidspunktet for købsaftalens indgåelse, vil forbrugeren almindeligvis være berettiget til fx et afslag i købesummen,” skriver ankenævnet i sin årsrapport.
Generelt kan det siges, at i ca. 40 procent af sidste års sager faldt resultatet ud til virksomhedens fordel og i 39 procent til klagerens fordel. Dertil kommer 8 procent, hvor klageren fik medhold i mindre grad. Resten af sagerne blev afvist af forskellige årsager.
Sagsbehandlingstiden er steget
Den stigende mængde klager, ankenævnet skal håndtere, har medført at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er steget med 24 dage fra 2023 til 2024, så den nu ligger på 125 dage. Dette er dog stadig en kort behandlingstid set i et historisk perspektiv og sammenlignet med tilsvarende ankenævn i andre brancher, skriver Ankenævn for biler i årsrapporten.
De fleste sager vil dog have en kortere sagsbehandlingstid, da det er en mindre del af sagerne, der trækker gennemsnittet kraftigt op.
“Den markante stigning i antallet af klager til Ankenævn for biler i 2024 viser, hvor vigtig en rolle det her ankenævn spiller – både for branchen, forbrugerne og i forhold til at aflaste domstolene. Af og til prøves ankenævnets sager ved domstolene, og der kan vi se, at de når til nogenlunde samme konklusion, som Ankenævnet,” lyder det fra juridisk chef i AutoBranchen Danmark Abid Khan.
Tidligere på året meddelte bilejerorganisationen FDM, at de ønsker at træde ud af Ankenævn for biler, som har eksisteret siden 2007. Læs mere om den sag her.
Kontakt
