Elbiler

Nye afgørelser i Ankenævn for Biler: Kunden fik ikke medhold om for lidt indbetalt registreringsafgift

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Ankenævn for Biler har d. 16. august 2019 afgjort flere sager om krav fra kunder om tilbagebetaling af for lidt indbetalt registreringsafgift til Motorstyrelsen. Kunderne gør i sagerne gældende, at hvis der er indbetalt et mindre afgiftsbeløb end det, der er aftalt i slutsedlen, så har kunden krav på differencen, da registreringsafgift er et udlæg, der indbetales af forhandleren på vegne af kunden, jf. momslovens § 27, og beløbet medregnes ikke i momsgrundlaget.

Gennemgående for sagernes faktum er, at der er uoverensstemmelse mellem registreringsafgiftsbeløbet på slutseddel og vognfaktura, så afgiftsbeløbet, der er indbetalt til Motorstyrelsen er mindre end det, der fremgår af slutsedlen. Og da slutsedlen anses som den endelige og juridisk gyldige købsaftale, er det denne, kunden kan støtte ret på. Det er desuden et krav i registreringsafgiftsloven, at der er overensstemmelse mellem slutseddel og faktura. Det var i flere tilfælde klart, at der var sket overflytning af avance fra afgiftsbelagte biler til ikke-afgiftsbelagt eftermonteret udstyr. Dette er ulovligt, jf. registreringsafgiftslovens § 8, stk. 1, sidste pkt.

Nævnet har i en lignende sag tidligere på året afgjort, at kunden var berettiget til afgiftsbeløbet i sagerne om avanceoverflytning.

Fejl ved faktureringer

Efter rådgivning fra AutoBranchen Danmark erkendte forhandlerne i de nu afgjorte sager under sagsforløbene, at der var sket en faktureringsfejl, og at der var indbetalt for lidt i registreringsafgift. Forhandlerne kontaktede herefter Motorstyrelsen som selvanmelder, og oplyste her, at de havde lavet en fejl ved afgiftsberigtigelsen af køretøjet, og de ønskede at rette op på fejlen, og indbetale det korrekte registreringsafgiftsbeløb.

Under sagsforløbet meddelte forhandleren herefter kunden og Ankenævn for Biler, at de havde rettet fejlen, og indbetalt det korrekte afgiftsbeløb på vegne af kunden således, at der var overensstemmelse mellem slutseddel og faktura. Det fremgår af sagen, at indklagede har betalt det oprindeligt opgjorte beløb i registreringsafgift til SKAT. Nævnet fandt herefter, at der ikke kunne gives kunden medhold i klagen. Det forudsættes at der sker fakturering i overensstemmelse med den endelige afgiftsbetaling.

[/fusion_text][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.70″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Sådan skal du som forhandler forholde dig” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

AutoBranchen Danmarks juridiske rådgivning råder derfor til, at såfremt man bliver opmærksom på, at der er uoverensstemmelse mellem en slutseddel og vognfaktura i en handel, og det skyldes ulovlig avanceoverflytning, at forhandleren retter fejlen ved at henvende sig til Motorstyrelsen og anmelde faktureringsfejlen som selvanmelder.

Såfremt man anmelder faktureringsfejlen til Motorstyrelsen, skal der tilsendes en tilrettet faktura til kunden.

Det skal dog siges, at der kan være andre, helt legitime årsager til, at der er uoverensstemmelse i registreringsafgiftsbeløbet, og det er derfor op til en konkret vurdering, hvorvidt det er en ulovlig uoverensstemmelse eller ikke.

AutoBranchen Danmark står til rådighed i forhold til denne vurdering og andre spørgsmål i forbindelse med afgiftsberigtigelse. Den juridiske afdeling kan kontaktes på tlf. 33 31 45 55 eller mail jura@abdk.dk. Find dertil en rådgiver i menuen til højre.

Du kan læse mere om reglerne om registreringsafgift, og hvordan loven skal iagttages i forbindelse købskontrakter i denne artikel.

[/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]