En opgørelse fra College 360, som AutoBranchen Danmark har fået indsigt i, viser at der siden 1994 kun er uddannet 75 kvindelige autolakerere på stedet, mens tallet for mandlige er 1.970. Det tegner et billede af en autobranche, som har svært ved at tiltrække begge køn – selv om en fremskrivning fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at der i 2025 vil mangle 60.000 faglærte. En mangel, som også vil ramme autobranchen.

21-årige Amanda Petersen er en af de få kvindelige autolakerere, som er på vej ind i branchen. Hun mener, at uddannelsen skal sælges over for de unge med et helt andet fokus.

“For mig er det at arbejde som autolakerer et håndværk. Det handler ikke så meget om nørdet bilviden eller køn, men mere om det at dyrke passionen for farver og det at kunne vise sin passion frem. Det kan man, uanset om man er dreng eller pige. Jeg har en god kollega som af og til siger, at personen ikke dyrker biler, men blot reparerer dem. Det kan jeg godt lide”, siger Amanda Petersen til AutoBranchen Danmark og fortsætter:

“Desværre får meget få unge piger i folkeskolen en forsmag på autobranchen gennem erhvervspraktik. Det gør at få kan forholde sig til branchen. Og når få piger allerede i 8. og 9. klasse kan det, er det sværere at trænge igennem hos dem, forældrene og skolevejlederne, forklarer den 21-årige lakerer.

Hun mener også, at flere foredrag fra både kvinder og mænd i branchen kan vende billedet i folkeskolen og det generelle optag af elever på erhvervsskolerne, som stadig ligger langt efter de gymnasiale uddannelser med hensyn til antallet af optagede.

Fest på kampdag

AutoBranchen Danmark har en klar vision om, at flere kvinder skal trækkes til branchen, uanset om det er gennem en erhvervsskole, en markedsføringsuddannelse, motorsport eller noget helt fjerde. På Kvindernes Internationale Kampdag fredag den 8. marts inviterer AutoBranchen Danmark og Kvindernes Bilmagasin derfor til et debat- og netværksarrangement, som skal fremhæve de mange muligheder inden for autobranchen, som blandt andre Amanda Petersen fra College 360 er et bevis på.

Eventet foregår på Ideal Bar i Vega i København. Ifølge Gitte Seeberg, adm. direktør for AutoBranchen Danmark, er der mange gode grunde til, at autobranchen får lokket flere kvinder til.

“Vi skal gøre en ekstra indsats for at tiltrække flere piger til uddannelserne i autobranchen. Det kan vi se på de kolde tal. Og det synes vi, at kvindernes internationale kampdag er en god anledning til at sætte fokus på med et debatarrangement, med nye undersøgelser og ved at fremhæve de kvinder, der er i branchen”, siger Gitte Seeberg og fortsætter:

“Vi ved nemlig, at rollemodeller er vigtige at kunne spejle sig i. Vi skal også være bedre til at samarbejde på tværs af branchen og med skolerne for at tiltrække de unge mennesker og vise dem de spændende karrieremuligheder, der er i autobranchen. Den indsats vil vi forstærke i den kommende tid”.

Du kan læse mere om aftenen her.

Og om AutoBranchen Danmarks eget event på dagen her.

Skills kan vise vejen

Amanda Petersen viser ikke kun sit værd i praktiktiden hos Byens Bilpleje eller på skolebænken i Silkeborg. Til april skal hun også konkurrere med de bedste til DM i Skills i Næstved. Her er landets dygtigste personvognsmekanikere og autolakerere fra rundt om i landet udpeget til at dyste mod hinanden for til sidst at finde danmarksmesteren anno 2019 i autolakering.

“Jeg glæder mig rigtig meget til at dyste. Men jeg glæder mig også til at vise mit fag frem for de mange tusinde folkeskoleklasser, som kommer til Skills. Og så håber jeg det bedste på, at Skills også kan blive et springbræt for mig senere hen, når jeg forhåbentlig kan gå selvstændig”, siger Amanda Petersen og fortsætter:

“Og igen er det et godt afsæt til at bryde med de fordomme som går op, at kvinder ikke kan klare sig i den her branche. Selvfølgelig kan vi det, og vi kan sagtens være med blandt de bedste”.

Autobranchen og kvinder

Både en befolkningsundersøgelse og en undersøgelse blandt AutoBranchen Danmarks medlemmer giver en status på, hvordan det går med kvinder i autobranchen.

Hovedkonklusioner er:

  • Der hersker stor usikkerhed om job- og karrieremulighederne for kvinder.
  • En stor andel af befolkningen mener, at kvinder ikke interesserer sig for biler. Og derfor tiltrækkes de ikke til branchen.
  • Branchen opfattes stadig som fysisk belastende og beskidt.
  • Få af vores medlemmer mener selv, de gør en aktiv indsats for at tiltrække kvinder.
  • Hverken danskerne generelt eller AutoBranchens medlemmer mener, at der er nogle barrierer i at ansætte og uddanne flere kvinder.

Kilder: Befolkningsundersøgelse fra Radius og intern medlemsundersøgelse, januar 2019.