Eftermarked

Forsikringsselskaber under pres – skal muligvis efterforskes helt i bund 

Forbrugerne betaler prisen for forsikringsselskabernes “stiltiende priskoordinering”, lyder det fra Konkurrencerådet. Nu er det afgørende, at selskaberne ikke øger presset på skadesbranchen yderligere, fastslår AutoBranchen Danmark.

Konkurrencerådet offentliggjorde i sidste uge sin længe ventede analyse ”Konkurrencen på markedet for skadesforsikringer til private”. 

På baggrund af analyse af omkring 7,4 millioner forsikringspolicer, forbrugerundersøgelser, gennemgang af forsikringsselskabernes regnskaber og en række andre data konkluderede rådet, at konkurrencen blandt skadesforsikringsselskaberne er udfordret.  

Og den almindelige forsikringskunde betaler prisen, lød det samtidig fra rådet. Særligt ældre kunder og udsatte grupper.  

Analysen konkluderede herudover – endda uden at have analyseret dette års meget voldsomme prisstigninger på forsikringer – at forsikringspriserne i Danmark er steget betydeligt mere end omkostningerne til skadesdækning. At forsikringspriserne i Danmark er steget ti procent mere end i EU siden midten af 90’erne. At markedskoncentrationen er høj i forhold til det øvrige EU. At indtjeningen i forsikringsselskaberne er i den høje ende sammenlignet med nærtliggende EU-lande. Og ikke mindst at forsikringsselskabernes fastsættelse af priser og vilkår har karakter af en form for stiltiende priskoordinering.  

“Det er alvorlige kritikpunkter, for det betyder, at mange borgere betaler alt for meget for deres forsikringer,at forsikringsselskaberne tjener stort på det, og at konkurrencen generelt er udfordret. Ja, stiltiende priskoordinering lyder jo nærmest som et kartel,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark. 

Erhvervsministeren: Meget alvorligt

Også i regeringen bliver rapporten taget meget alvorligt: 

“Jeg ser med meget stor alvor på den her rapport. Jeg synes, det er helt åbenlyst, at der mangler konkurrence på forsikringsmarkedet,” lød det fra erhvervsminister Morten Bødskov til Børsen. 

Som konsekvens af rapporten skal det nu afdækkes, om der skal gennemføres en såkaldt markedsefterforskning af skadesmarkedet. Det vil i så fald være første gang, at konkurrencemyndighederne benytter dette værktøj.  

“Konkurrencerådet tager nu det første skridt til en markedsefterforskning, hvor formålet vil være at afdække, om forsikringsselskabernes prisadfærd kan siges at svække konkurrencen i en sådan grad, at der er grundlag for at gribe ind,” sagde Konkurrencerådets formand Christian Schultz.  

Om det bliver tilfældet, afgøres efter udløbet af den offentlige høring om rapporten, der varer frem til 29. april.  

“Jeg ser frem til resultatet af det meget alvorlige skridt, som konkurrencemyndighederne har iværksat,” sagde erhvervsministeren.  

AutoBranchen Danmark vil deltage i den offentlige høring, og understreger behovet for, at skadesområdet undersøges yderligere og helt i bund:  

“Det er ikke kun forsikringskunderne, der lider under store forsikringsselskaber, der kan lide at svinge taktstokken. Reelt er problemerne endnu større, når det kommer til forholdet mellem forsikringsbranchen og skadesværksteder og autolakerere,” siger Gitte Seeberg og fortsætter:  

“Her er langt over 20 forsikringsselskaber gået sammen i Taksatorringen, så der reelt kun er meget få aktører. Og samtidig er hele indkøbssystemet, Autotaks, defacto et monopol, som forsikringsselskaberne selv udvikler og driver. Det er uholdbart. Og det kræver handling.” 

Afgørende at skadesbranchen ikke betaler prisen

Hun suppleres af eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark, Nicky Bobak: 

“Vi har længe advaret mod den udvikling, vi ser blandt skadesforsikringsselskaberne, hvor overskuddene er millardstore, samtidig med at presset på værksteder og autolakerere er urimeligt stort og kunderne betaler mere og mere for deres forsikringer. Nu er det afgørende, at det ikke bliver skadesbranchen, der kommer til at blive presset yderligere, fordi forbrugerne med god ret har fået nok. Problemerne starter og slutter med forsikringsselskabernes ageren – og det er her, der skal sættes ind,” siger han.  

Fra forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring & Pension har man afvist, at der er problemer med konkurrence i sektoren.  

“Der er ikke noget i styrelsens rapport, der kan bære en konklusion om, at konkurrencen ikke er god nok,” udtaler han i en pressemeddelelse. 

Har du input til AutoBranchen Danmarks høringssvar om rapporten, kan du kontakte eftermarkedsafdelingen.  

Analysen fra Konkurrencerådet kan læses her.

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert

Rune Langhoff Sørensen

Eftermarkeds- og klimakonsulent

Lars Baun Vilhelmsen

Eftermarkedskonsulent

Jørgen Petersen

Forsikringskonsulent