Eftermarked

Lakmaterialepriser i Autotaks matcher ikke virkeligheden 

Kun et mindretal mener, at lakmaterialepriserne i Autotaks passer med de reelle udgifter, som lakererne har til lak, viser medlemsundersøgelse.

AutoBranchen Danmark har løbende efterlyst, at opdateringen af lakmaterialepriserne sker så hyppigt, at branchen ikke underbetales, når afregningen sker i Autotaks. 

Og selvom der af og til har været opdateringer af priserne mere end én gang hvert år, har det ikke betydet, at lakererne mener, at afregningen står mål med de udgifter, de har til lakmaterialer. 

Det viser en medlemsundersøgelse blandt AutoBranchen Danmarks lakerer-medlemmer.  

Kun 29,7 procent af respondenterne svarer således i undersøgelsen, at lakmaterialeafregningen i Autotaks svarer til deres reelle udgifter til lakmaterialer.  

Og det er problematisk, mener Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark: 

“Succeskriteriet må selvfølgelig være, at Autotaks som et monopolsystem sikrer, at malerne får dækket deres udgifter til lakmaterialer. Det er Forsikring & Pension meget langt fra at lykkes med, og derfor er det helt oplagt, at forsikringsselskaberne kigger ned i det her,” siger Nicky Bobak.  

Ingen af respondenterne svarer, at lakmaterialeafregningen har en størrelse, der betyder, at de får dækket mere end deres reelle udgifter, mens knap 40 procent svarer, at de får lavere betaling, end de har udgifter for.  

Svækker Autotaks’ troværdighed

“Når så mange oplever, at deres udgifter til lakmaterialer ikke bliver dækket, så er det naturligvis et problem. Ikke bare for branchen selv, men også for Autotaks’ troværdighed, som i forvejen kan ligge på et lille sted,” siger Nicky Bobak. 

“Vi har fra AutoBranchen Danmark tidligere kritiseret, at lakmaterialepriserne justeres så sjældent, som tilfældet er. Det betyder i praksis, at landets lakerere bliver underbetalt i månedsvis, indtil de nye priser bliver indlæst i systemet. Det er simpelthen ikke godt nok,” siger han.  

Et stort mindretal svarer derudover, at de ikke ved, hvorvidt lakmaterialeafregningen svarer til deres reelle udgifter.  

I marts blev lakmaterialepriserne hævet for første gang i et år. I gennemsnit blev priserne dengang hævet med cirka 2,6 procent. Inden da blev de justeret med cirka fem procent i marts 2023.  

I 2022 blev lakmaterialepriserne hævet to gange, hvor reguleringen begge gange i gennemsnit var på omkring 6 procent.   

Kontakt

Nicky Bobak

Eftermarkedschef- og Brugtvognsekspert